ОСТАННІ НОВИНИ

В Україні лише 24% молоді ніколи не курила, - МОЗ

Юлія Шпак

|

Тютюнопаління є однією з найбільш поширених шкідливих звичок української молоді. Згідно з даними дослідження U-Report за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), майже 21% опитаних віком від 14 до 34 років зазначили, що курять. Близько 54% з тих, хто нині не курить, хоч раз пробували тютюнову продукцію: звичайні сигарети, кальяни чи вейпи. Частка молоді, що ніколи не курила, незначна – усього 24.3%. Про це йдеться на сайті МОЗ.

 

Попри заборону реклами тютюну, вона все ще діє, хоч і є прихованою. Результати опитування U-Report демонструють: 60,4% молоді бачили рекламу сигарет. Серед них більшість спостерігає її у кіосках — 56,8%, супермаркетах (біля каси) — 48,9% та в інтернеті — 25,5%. Вітрини з сигаретами оформлюють таким чином, щоби спонукати людей до вживання тютюнових виробів. Застосування підсвітки, спеціальної викладки пачок, розміщення сигарет на яскравому тлі поряд із солодощами та іграшками на рівні дитячих очей, використання збільшених пачок та великих цінників привертають увагу потенційних покупців. Спостерігаючи яскраву викладку сигарет у магазинах, діти більше схильні почати курити.

«Основна проблема полягає в тому, що всі точки продажу перетворилися на місця реклами тютюну. Якщо ми розглянемо цю проблему з точки зору захисту прав дітей — це пряме порушення права на здоров’я. Діти не можуть обирати, дивитися чи не дивитися на рекламу сигарет, оскільки вони проходять повз кіоски, купують різні продукти і наражаються таким чином на рекламу. З точки зору громадського здоров’я, потрібно заборонити видиме розміщення сигарет у місцях продажів, щоб попередити дитяче куріння», — наголошує заступник генерального директора Центру громадського здоров’я МОЗ України Владислав Збанацький.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *