ОСТАННІ НОВИНИ

Кому тепер призначатимуться житлові субсидії? Найважливіше про нововвденення Кабміну

Олександр Косик

|

Зараз у Львові є понад 130 тисяч домогосподарств – одержувачів житлової субсидії, термін дії якої закінчився 30 квітня. Відтак заступниця начальника управління соціального захисту ЛМР Леся Дронь на прес-конференції роз’яснила зміни у призначенні субсидії, які всін Кабмін з травня цього року, передає кореспондент Львівського порталу.

 

«З 1 травня 2018 року частина сімей втратила право на автоматичний перерахунок їм житлової субсидії. Тому частині сімей потрібно подати нові заяви і декларації. На жаль, це досить велика кількість сімей – десь 73% родин, які раніше отримували житлову субсидію (це майже 105 тисяч сімей)»

Хто зобов’язаний подати нові заяви і декларації, для призначення житлової субсидії:

  • особи, які не мають доходів, або їх середньомісячний сукупний дохід менший, ніж розмір мінімальної заробітної плати, та/або вони не сплатили єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у розмірі, не меншому ніж мінімальний, сумарно протягом трьох місяців періоду, за який враховуються доходи для призначення субсидії;
  • внутрішньо переміщені особи;
  • особи, члени сім’ї яких не зареєстровані за адресою;
  • особи, які є орендарям житлових приміщень (будинків);
  • особи, які зареєстровані в житловому приміщенні (будинку), але фактично в ньому не проживають.

Житлова субсидія не призначається, якщо:

  1. загальна площа житлового приміщення перевищує 120 кв. м для квартири і 200 кв. м для будинку (крім ДБСТ, прийомних сімей та якщо у складі сім’ї є більше 3 дітей, які проживають в цьому приміщенні довше 1 календарного року);
  2. будь-хто із домогосподарства має у своєму володінні транспортний засіб, з дати випуску якого минуло менше 5 років (крім мопеда). Але не враховуються транспортні засоби, одержані безоплатно чи придбані на пільгових умовах через підрозділи соцзахисту;
  3. у складі домогосподарства є працездатні особи: у яких взагалі відсутні доходи, які враховуються під час призначення житлової субсидії; їх середньомісячний сукупний дохід менший, ніж розмір мінімальної заробітної плати, встановленої на початок періоду, за який враховуються доходи для призначення субсидії; та/або не сплатили єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

«Можливість отримання субсидії, для сімей, де є особи, які не мають доходів або їх доходи є нижчими за мінімальну заробітну плату, є сплата соціального внеску. Єдиний соціальний внесок – це норма Податкового кодексу України і становить 22% від мінімальної заробітної плати. Законодавець говорить, що сплата внеску повинна бути щонайменше за 3 місяці. Тобто це 2457 грн за три місяці. Але якщо ці сім’ї не будуть помісячно сплачувати єдиного соціального внеску, то надану їм субсидію припинять давати», – звернула увагу Леся Дронь.

Субсидія призначається з місяця звернення до дати закінчення опалювального (неопалювального) сезону і розраховується: на неопалювальний сезон – з 1 травня по 30 вересня; на опалювальний – з 1 жовтня по 30 квітня.

«Сьогодні ми вже маємо внесені зміни до програмного забезпечення, вони вже опрацьовані, тому ми плануємо до кінця червня призначити житлову субсидію тим сім’ям, які мають право на неї з травня», – додала заступниця начальника управління соціального захисту міськради.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *