ОСТАННІ НОВИНИ

Депутати Львівської міськради сподіваються на здоровий глузд мера

|

Депутати Львівської міської ради сподіваються, що у міського голови переможе здоровий глузд й він підпише ухвалу «Про внесення змін до структури виконавчих органів Львівської міської ради, затвердження загальної чисельності апарату ради та її виконавчих органів», прийняту на вчорашньому засіданні сесії. Про це у коментарі «Львівському порталу» повідомив голова постійної комісії депутатської діяльності та законності Любомир Мельничук.

«Ми сподіваємось, що у міського голови переможе здоровий глузд, розраховуємо на його фаховість і сподіваємось, що він підпише ухвалу про структуру. Міський голова зобов’язаний підписати ухвалу сесії, або ж ветувати її. Звичайно, що він може не підписати, уже була відповідна практика, судові позови, де визнано його дії незаконними. Тобто, мер може накласти вето, а ми будемо його долати», – заявив Л.Мельничук.

Він наголосив, що, приймаючи ухвалу про структуру, депутати діяли виключно в межах закону. «Ми (депутати – ред.) не маємо права самі ініціювати винесення структури виконавчих органів. Ми законослухняно чекали два роки, постійно піднімали це питання, відправили виконавчий комітет у відставку за невиконання ухвали про двоставковий тариф, неодноразово говорили про системні порушення та недоліки діючої структури. Врешті ми дочекались, що міський голова таки виніс ухвалу про структуру міської ради на пленарне засідання сесії. Однак комісія депутатської діяльності та законності мала зауваження до проекту ухвали, були зауваження й у інших комісій. Над цим працювали представники більшості фракцій, працювали всі комісії й ,відповідно,  це документ системний та  напрацьований фахівцями. Ми врахували усі зауваження і є чітке бачення того, якою має бути структура виконавчих органів ради. Якщо коротко, суть зауважень полягає в тому, що ми ліквідовуємо департаменти і зменшуємо кількість працівників», – каже Л.Мельничук.

Він розповів, чим відрізняється внесені депутатами зміни від пропозицій міського голови. «Пропозиція по зміні структури від мера – це залишення тієї ж діючої структури, яка вже є з 2006 року. Вони практично нічим не відрізняються, крім того, що юридичне управління перейменовують у юридичний департамент, бо департамент має право на отримання значно вищої зарплатні.

Про недосконалість структури говорять не лише депутати, але й фахівці міжнародних інституцій. На замовлення Інституту міста була проведена експертна оцінка цієї структури. І відповідно до висновків цієї експертизи, було вказано на недосконалості цієї структура, її бюрокритизованість, корумповану складову. Це ж ненормально: хмара виконуючих обов’язки, повний хаос і корупція й, повторюся, про це говорять не лише депутати, а й міжнародні експерти. Цю структуру називають структурою колективної безвідповідальності. Мер за новою-старою структурою керує виключно одним управлінням – з питань надзвичайних ситуацій. Всім іншим керує перший заступник міського голови Олег Синютка, який має в рази більше повноважень, ніж мер. Крім того, різноманітні чиновники дублюють роботу один одного. Як приймаються рішення у міській раді: спочатку рішення приймають спеціаліст, начальник сектора, начальник відділу, начальник управління, начальник департаменту, заступник міського голови  і голова. Ми ж говоримо, коли забрати хоча б одну ланку, а саме департаменти і надати відповідні повноваження і відповідальність заступникам голови, то місто зможе, по-перше, зекономити на утриманні штату величезну суму коштів. Також говоримо про зменшення з 1325 до 1200 працівників. Вважаємо, що в період важкий для міста, недоцільно утримувати армію чиновників, які дублюють один одного», – впевнений депутат.

Водночас він наголосив, що депутати не претендують на жодна преференції. «Ми не претендуємо на жодну посаду, ми не перетягуємо на раду додаткових повноважень, не обмежуємо міського голову, повністю керівництво міста залишається в міського голови. Проте ми вимагаємо конкретної відповідальності конкретних чиновників за кожну галузь», – резюмував Л.Мельничук.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *