ОСТАННІ НОВИНИ

Депутат ЛМР розповіла про реформи в галузі освіти

Львівський портал

|

У Львівській міській раді відбувся брифінг з Ларисою Василишин, заступником голови депутатської комісії медицини, освіти і соціального захисту. Темою для обговорення стало питання реформування у галузі освіти. За словами Лариси Василишин, якісні зміни у галузі освіти значною мірою залежать саме від управління освітніми закладами, а реформи, започатковані депутатами ВО «Свобода» у галузі освіти міста Львова, зумовлені аналітичними дослідженнями, оцінкою експертів щодо розвитку освітньої галузі, а також оцінкою мешканців міста ефективності роботи шкіл за результатами опитування. Про це повідомляє інформаційний портал депутатів ЛМР.

«Найбільший недолік сучасної системи управління ¬– це відсутність чіткого розподілу функцій і повноважень між обласним, міським і районним рівнями. На сьогодні навчальний заклад міста Львова підпорядкований трьом управлінським рівням, від яких отримує розпорядження. На місцевому рівні відбуваються територіальні маніпуляції чиновників місцевого самоврядування. Ніхто не бере на себе безпосередньої відповідальності, а перекидає з відділу в управління, з управління у відділ освіти. Як наслідок, низка внутрішньо шкільних порушень, спричинена також значним недофінансуванням державою галузі освіти: зміна режиму роботи в дошкільних навчальних закладах, оптимізація штатного розпису, перепрофілювання логопедичних груп з метою економії коштів, неофіційна заборона здійснювати заміну уроків, звільнення сумісників, скорочення груп продовженого дня, нездійснення в повному обсязі загальнообов’язкових доплат», – розповіла депутат.

 Лариса Василишин розповіла, що за 20 років незалежності України відділи освіти, підпорядковані райадміністраціям, так і не врегулювали питання закріплення земельних ділянок за навчальними закладами, приміщення і до сьогодні передаються в оренду з порушеннями. У школах розміщено сауни, складські приміщення, що загрожує безпеці життєдіяльності дітей. Не виконані вчасно планові капітальні ремонти, продовжує здійснюватись незаконна приватизація земель і приміщень комунальних навчальних закладів. 

 «Виконавчий комітет міської ради двічі, без погодження з депутатами, намагався внести зміни в управління галуззю, а саме: рішення № 493 від 06.05.2011 р. «Про введення формули розрахунку кількості ставок педагогічного персоналу для загальноосвітніх навчальних закладів», рішення № 1815 від 24.12.2010 р. «Про обслуговування установ, закладів освіти централізованими бухгалтеріями районних відділів освіти».

Рішення виконавчого комітету, не погоджені з міською радою, що шкодили галузі освіти, буди скасовані депутатами.

 Зважаючи на постійні порушення та неузгодження управлінських дій у галузі освіти, з метою усунення вищезгаданих проблем, фракцією ВО «Свобода» спільно з міським головою було прийнято рішення:   

 1. Запровадити в дію нову модель управління.

 2. Реформувати забюрократизовану систему управління освітою, як рудимент радянської системи,  надавши навчальним закладам самостійності, делегувавши частину повноважень школам.

З цією метою було надано доручення виконавчим органам ЛМР (безпосередньо управлінню освіти) напрацювати нову модель управління освітою, його Положення та структуру. 

Проте чиновники Львівської міської ради недобросовісно виконали це завдання, не провівши широкого обговорення проекту реформи з освітянами, не узгодивши свої дії з профспілками. Тому депутати ВО «Свобода» підготували нові проекти ухвал: «Про зміну підпорядкування територіальних виконавчих підрозділів» та «Про скасування рішення виконавчого комітету № 749 від 12.08.2011 р. «Про затвердження Положення про управління освіти департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради та його структури», з метою напрацювання нового якісного Положення про управління освіти із залученням до обговорення проекту вчителів, директорів шкіл, представників освітянських профспілок», – додала Лариса Василишин.

Депутат розповіла, що реформа триватиме, тому що в умовах величезного недофінансування державою галузі освіти значні видатки падають саме на органи місцевого самоврядування, а це, насамперед, зарплати вчителям, різні доплати, не кажучи вже про ремонти шкіл та покращення їхньої  інфраструктури. Реформа також передбачає позбавлення навчальних закладів надмірного адміністрування й надасть більшої управлінської свободи школам. І депутати ВО «Свобода» не лише проводитимуть, а й контролюватимуть цей процес разом із громадою міста Львова. 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *