ОСТАННІ НОВИНИ

Українець читає одну книжку ... три роки

|

Сьогодні у Палаці Потоцьких у рамках ХІІІ Форуму видавців пройшов бізнес-форум „Стан, проблеми та перспективи розвитку українського книжкового ринку”. До обговорення шляхів розвитку книгодрукування в Україні долучилися президент Форуму видавців Олександра Коваль, голова Асоціації книговидавців та книгорозповсюджувачів Олександр Афонін, заступник голови Львівської облдержадміністрації Тарас Батенко, народний депутат України Вячеслав Кириленко, а також головні редактори видавництв та письменники.

Під час бізнес-форуму доповідачі звертали увагу на шляхи подолання кризи, яка, на думку більшості, охопила книгоринок країни. Олександра Коваль у своєму виступі наголосила на тому, що український книжковий ринок є невідомим як для видавців, так і для читачів. „Потреби українського читача недосліджені, невідомим є також попит україномовної книги”, – зазначила вона.

Пані Коваль повідомила, що в Україні видається близько 50 мільйонів примірників книжок на рік, але не всі вони потрапляють на ринок. Більшість – це підручники, а також довідкова література. Таким чином на одну людину припадає 0,3 книжки. „Тільки на Форумі видавців можна побачити майже усі діючі українські видавництва та книги”, – акцентувала пані Коваль. Вона також навела вражаючу статистику – середньостатистичний українець читає одну книгу … три роки. Величезною проблемою президент Форуму вважає відсутність вУкраїні інституту літературної критики та книжкового рецензування.

Олександр Афонін і Леонід Фінкельштейн, головний редактор видавництва „Факт”, запропонували скоординувати діяльність видавництв щодо популяризації україномовної книги.

У Львівській області книговидавничу справу підтримують владні структури, нагадав Тарас Батенко. З 2001 року існує програма книговидання і книгорозповсюдження, на яку щорічно виділяють 1 мільйон гривень. На проведення Форуму видавців з бюджету області виділено 100 тисяч гривень. Пан Батенко окреслив завдання для розвитку видавничої справи та популяризації читання. Зокрема, планується започаткувати у ЗМІ програми та дискусії про стан української книги, створити в областях інформаційні центри, до яких би надходила інформація про видані книги та видавництва, відкрити книгарні у селах та містечках області.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *