ОСТАННІ НОВИНИ

Молоді сім’ї почали брати банківські кредити для купівлі житла

|

Як повідомив директор Львівського регіонального відділення Державного фонду сприяння житловому будівництву Віктор Буряк, на сьогоднішній день у черзі на житло в області стоїть 657 молодих сімей, з яких лише близько 50 отримують кредити на придбання житла щороку. У держбюджеті на програму кредитуваня молодих сімей передбачено 100 мільйонів гривень.

Схема, за якою відбувається кредитування приблизно така: надають площу 21 метр на одну людину плюс ще 20 – на сім’ю, вартість розраховують по ціні Держбуду (визначають щомісяця, у червні – 1458 грн), також молода сім’я має сплатити за різницю між ціною держбуду і реальною сумою помешкання, що будується (мінімальньно по 6%). Фонд надає кредит на 30 років, сім’ї, що мають одну дитину обримують безвідсотковий кредит, а якщо троє, то держава сплачує додатково 30 %. Проте є умова: компенсацію за кредит у фонді можуть отримати лише молоді люди, які стоять у черзі на житло. Проте для банківського кредитування це не обов’язково.

З минулого року набула чинності постанова КМУ про затвердженя порядку часткової компенсації відсоткової ставки кредитів комерційних банків молодим сім’ям на будівництво, реконструкцію та придбання житла. Протягом року розробляли схеми і методи. Тепер визначено п’ять банків, які надаватимуть житлові іпотечні кредити: “Кредит Банк”, “Укргазбанк”, “Фінанси та Кредит”, “Приватбанк” та “Надра”. Є вже перший прецедент – нещодавно молода сім’я вже взяла кредит на придбання житла у Львівському управлінні Філії ВАТ КБ “Надра”, а цими днями такий кредит мають надати ще одній молодій людині – процес набирає обертів.

Як повідомила начальник управління кредитування і документарних операцій Філії банку “Надра” Таїса Петровська, минулого тижня у їхній філії надали кредит на 15 років мододій сім’ї віком до 30-ти років на придбання помешкання. Кредит під 12% річних у валюті, 7,5 з яких повертає Фонд. У банку “Надра” надають такого роду кредити на 15 років під 12% у валюті та під 20% у гривнях. При придбанні первинного житла (яке будують) треба відразу внести 20% від вартості, а під час придбання вже збудованої квартири – 25% її вартості. За її словами, головне для банку, щоб сукупний дохід дозволяв виконати умови позички.

Директор департаменту роздрібного продажу АТ “Кредит Банк (Україна)” В’ячеслав Кокошко поінформував, що їхній банк надає кредити на 10 років за подібною схемою під 12% в іноземній валюті та 17% у гривнях, позичальник відразу має заплатити 30% від вартості житла.

Р. Яремчук порахував, що аби придбати однокімнатну квартиру вартістю 18 тисяч гривень, після сплати 25% вартості, за 180 місяців треба буде сплачувати ще по 212 доларів ( хоч ще треба відмінусувати компенсацію Фондом). Таким чином дохід сім’ї має становити 350-400 доларів щомісяця.

Директор регіонального відділення держфонду каже, що тієї суми, яку зараз отримують на молодіжне житло недостатньо, аби розв’язати проблему. Якщо суму збільшити у п’ять разів, то питання можна буде вирішити через три роки, хоч грошей закладених у держбюджеті вистачить, щоб компенсувати відсоткову ставку всім молодим сім’ям, які зараз стоять на черзі. Найпопулярніші зараз 2-3 кімнатні квартини, найчастіше Фонд домовляється про будівництво на Сихові та Левандівці. На його думку, банківське кредитуваня має багато переваг, а головне – швидкість прибданя помешкання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *