ОСТАННІ НОВИНИ

УГКЦ вирішила перейти на новий календар

Наталя ДУЛЯБА

|

Із 1 вересня 2023 року Українська греко-католицька церква переходить на новий стиль для нерухомих свят із збереженням чинної Пасхалії. Тобто йдеться про зміну Юліанського календаря на Новоюліанський. Про це повідомляє Львівський портал.

Рішення про перехід на новий календар ухвалив Архиєрейський Синод УГКЦ на з’їзді 1-2 лютого у Львові. Його прийняли, зважаючи на «численні прохання вірян та після попередніх консультацій із духовенством та монашеством».

Відтак УГКЦ переходить із 1 вересня 2023 року на новий стиль для нерухомих свят із збереженням чинної Пасхалії.

Водночас тим парафіям, які ще не будуть готові перейти у визначений час на Григоріанський календар, дозволили до 2025 року залишити можливість літургійного життя за Юліанським календарем (за окремим благословенням єпархіального єпископа).

Як пояснив в ефірі Живого телебачення Блаженніший Святослав, літургійний календар має два цикли свят: так звані нерухомі свята, які щороку випадають в одну і ту ж дату (сонячний календар), та рухомі свята, Пасхалія, тобто ті, календарна дата яких щороку зміщується (місячний календар).

І своїм рішенням Архиєрейський Синод УГКЦ постановив перехід на новий стиль лише щодо нерухомих свят. Тобто, наприклад, Різдво УГКЦ відзначатиме за Григоріанським календарем – 25 грудня. А цикл рухомих свят, пов’язаних із Великоднем, наразі залишили без змін.

«Не можна переносити дату святкування Різдва, а всі інші свята лишати за старим стилем. Нам доведеться перелаштуватись на новий лад. Треба буде звикнути, що освячувати воду на свято Богоявління ми будемо 6 січня, що свято Покрови буде 1 жовтня, Воздвиження Чесного Хреста – 14 вересня. Тобто йдеться про комплексну календарну реформу, яка вже давно назріла. Вона відбуватиметься у два етапи, наразі ми перейдемо на перший.

Звісно, лунало багато пропозицій зробити одним махом все і повністю перейти на Григоріанський календар. Та значна частина владик висловлювалась, що нам не варто вносити у наше літургійне життя додаткові труднощі і розподіли. До календарної реформи нам треба підійти так мудро, щоб календар нас не роз’єднував, а навпаки об’єднував», – наголосив глава УГКЦ.

Блаженніший Святослав пояснив, що залишити цикл великодніх свят без змін в УГКЦ вирішили, зважаючи на те, що Рим і Константинополь зараз ведуть дискусію щодо спільної оновленої Пасхалії. Відповідне рішення можуть прийняти у 2025 році і тоді християни всього світу відзначатимуть Пасху в один день.

«Зважаючи на ту працю, яка триває між Римом і Константинополем щодо спільної оновленої Пасхалії, наші владики вирішили ще тих кілька років зачекати. Будемо разом працювати, включаючись у процеси вселенського християнства для реформи Пасхалії. Сподіваюся, що це буде справа, хоч недалекого, та все ж майбутнього», – додав Блаженніший Святослав.

Як зміняться дати церковних свят за новим календарем дивіться за посиланням тут.

Нагадаємо, в Україні вже кілька років поспіль активно обговорюють перехід на Григоріанський календар і святкування Різдва з усім світом 25 грудня.

І УГКЦ, і ПЦУ не висловлювались категорично проти, втім в обох церквах говорили про те, що цей процес є тривалим, адже йдеться не лише про одну дату відзначення Різдва, а про повноцінну календарну реформу.

Наприкінці 2022 року глави УГКЦ та ПЦУ домовилися створити спеціальну робочу групу, яка має всебічно вивчити питання переходу українських церков на Григоріанський чи Новоюліанський календар.

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україні стрімко побільшала підтримка переходу на Григоріанський календар. Згідно з останнім великим соцопитуванням, проведеним у цьогоріч листопаді, за святкування Різдва 25 грудня висловились 44% громадян, тоді як минулого року цей показник становив 25%.

Наприкінці минулого року у «Дії» запустили нове опитування щодо святкування Різдва в Україні. За його результатами майже 60% висловились за 25 грудня.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *