ОСТАННІ НОВИНИ

НАТО обговорює приведення ядерної зброї в бойову готовність, – Столтенберг

Маркіян Рой

|

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс веде переговори про розгортання більшої кількості ядерної зброї через загрозу, що зростає з боку РФ та Китаю. Про це він заявив в інтерв’ю The Telegraph, пише Європейська правда.

За його словами, між членами Альянсу проводяться консультації щодо виведення ракет зі сховищ та приведення їх у бойову готовність. Він закликав використовувати прозорість як фактор стримування.

«Я не буду вдаватися в оперативні деталі щодо того, скільки ядерних боєголовок має бути в бойовому складі, а скільки – на зберіганні, але ми повинні консультуватися щодо цих питань. Це саме те, що ми робимо», – зазначив Столтенберг.

Генсек НАТО вказав, що ядерна прозорість має бути наріжним каменем ядерної стратегії НАТО, щоб підготувати Альянс, тому що «світ, в якому РФ, Китай та КНДР мають ядерну зброю, а НАТО не має, є більш небезпечним».

Він попередив, що Пекін, зокрема, інвестує значні кошти в сучасні озброєння, в тому числі у свій ядерний арсенал, який, стверджує Столтенберг, зросте до тисячі боєголовок вже до 2030 року.

«А це означає, що в недалекому майбутньому. НАТО може зіткнутися з чимось, з чим Альянс ніколи раніше не мав справу, а саме з двома ядерними потенційними супротивниками – Китаєм та Росією. Звичайно, це має наслідки», – додав генсек.

Він наголосив, що Сполучені Штати та європейські союзники наразі модернізують ядерні сили стримування перед обличчям зростаючої загрози з боку РФ.

«США модернізують свої гравітаційні бомби для ядерних боєголовок, які вони мають в Європі, а європейські союзники модернізують літаки, які будуть призначені для ядерної місії НАТО», – пояснив Столтенберг.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *