ОСТАННІ НОВИНИ

Черга по діагноз. Чому на результати ПЛР-тестів у Львові доводиться чекати тижнями

Наталя ДУЛЯБА

|

Незважаючи на послаблення карантину, у Львові не меншає хворих на коронавірус. Більше того, саме Львів є найбільшим епіцентром захворюваності у всій області. Понад 60% всіх інфікованих мешканців Львівщини – це львів’яни. Аби підтвердити діагноз, лабораторії працюють на максимальну потужність, однак не справляються, адже щодня об’єми роботи лише збільшуються.

Тільки в одному обласному лабораторному центрі зараз на черзі «стоять» близько 2500 біоматеріалів, які потрібно дослідити. Щоб отримати результат ПЛР-тесту, людям доводиться чекати тижнями. Нерідко вони не мають цього часу, бо кожен день – це боротьба за життя.

Львівський портал розповідає про ажіотаж, який виник довкола ПЛР-тестів на Львівщині, чому пацієнтам доводиться так довго чекати на результати досліджень і що робить місцева влада, аби вирішити цю проблему.

Із початку коронавірусного карантину і росту кількості хворих у Львові не відразу почали робити ПЛР-тести. Біоматеріал, відібраний у пацієнтів, надсилали на дослідження аж у Київ, де в лабораторії й проводили полімеразну ланцюгову реакцію. Через такий довгий маршрут та вочевидь немалий обсяг аналізів людям доводилось довго чекати на результати ПЛР-тестів.

Паралельно у Львові та області хворим із підозрою на COVID-19 активно робили експрес-тести. Однак вони не були ефективними, адже дозволяють виявити в організмі не сам вірус (чи його відсутність), а лише антитіла, які починають вироблятись лише на 5-6 день після появи симптомів. Тому вже наприкінці березня Львівський обласний лабораторний центр власними силами почав робити ПЛР-тести. Максимальна потужність лабораторії була лише 100 тестів на добу. Підозрюючи, що кількість інфікованих буде лише рости, медики відразу заявили: потрібні додаткові ресурси.

Зараз ПЛР-тести у Львові проводять чотири заклади: Львівський обласний лабораторний центр, лабораторія медуніверситету та військового госпіталю. Віднедавна до цього списку додався ще й Центр легеневого здоров’я, але він такі дослідження наразі робить лише для власних пацієнтів.

Загалом львівські лабораторії тепер можуть проводити близько 350 ПЛР-тестів на добу. Втім цю кількість найближчим часом збираються збільшити до 500.

Навіть із показником у 350 ПЛР-тестів на добу головний медик Львова Володимир Зуб каже, що Львів входить у трійку міст України, де проводять найбільше таких досліджень. Так, лише за останній тиждень, 13-20 травня, лабораторії зробили 2432 ПЛР-тести. Проте чи достатньо цього?

«На результат ПЛР-тесту чекаю півтора тижня»

40-річний львів’янин Назар Савко, відомий також як співак і композитор, у соцмережі поділився своєю не вельми веселою історією про COVID-19. Чоловік розповідає, що коронавірус у першій половині травня підхопила вся його сім’я: він, дружина, батько і мати. В усіх них вже виявили пневмонію, однак результатів ПЛР-тесту досі немає.

«Першою захворіла моя дружина – 2 травня. Аналіз показав двостороннє запалення легень. 8 травня захворіла моя мама (74 роки), у неї теж виявили пневмонію. В обох була слабкість, температура 38,5. 14 травня захворів мій батько (76 років). В нього і в мене медики теж виявили запалення легень. Мама і дружина довгий час лежать у 8-ій лікарні, бо вони постраждали найбільше. Всі ліки, антибіотики, крапельниці, все лікування є безкоштовним. Окрема подяка медикам, які весь час працюють у тих скафандрах. Це є велика відповідальність, вони з нею дуже добре справляються… Але ми чекаємо на результати ПЛР-тесту вже півтора тижні. А все через те, що є багато охочих (на проведення ПЛР-тестів, – ред), всі, кому треба і не треба. А матеріал в лабораторії надходить поступово, по черзі. Відповідно, так і обробляється. І, наприклад, серед матеріалів десятьох людей, які не є хворі, один хворий чекає «у черзі» на свій результат, бо мусить перечекати, коли аналізи інших будуть готові. А це деколи межує між життям і смертю. Це треба усвідомити», – сказав у своєму відеозверненні на Facebook Назар Савко.

У редакцію Львівського порталу звернулися декілька львів’ян, які також повідомили про суттєву затримку ПЛР-тестів, але вони не захотіли називати своїх імен.

Справді, у багатьох мешканців Львівщини, життя яких забрав коронавірус, COVID-19 підтвердили посмертно. До прикладу – одні з останніх смертей, про які стало відомо 20 травня. Від ускладнень коронавірусу померли 82-річна сокальчанка та 62-річна мешканка Пустомитівщини. Обоє мали супутні хвороби серця, лікувалися у Сокальській центральній райлікарні та в госпіталі у Винниках. Цікаво, що жінки померли 8 і 10 травня. Але ПЛР-тест підтвердив у них COVID-19 лише 19 травня, тобто аж через 9-11 днів після смерті.

Також посмертно коронавірусну інфекцію підтвердили у двох мешканців Львівщини, щоправда, тут затримка була вже не такою довгою. Так, 66-річний чоловік помер 14 травня, а COVID-19 лабораторно підтвердили 17 травня. Ще один 62-річний львів’янин помер 13 травня, а коронавірус ПЛР-тест показав через чотири дні після смерті – 17 травня.

Однак яка різниця, на який день після смерті отримати результат ПЛР-тесту, якщо цій людині вже неможливо допомогти? Чи потрібен цей папірець мертвому? Очевидно, що ні. Він годиться, на жаль, уже лише для ведення офіційної статистики смертності від COVID-19.

«Працюємо 7 днів на тиждень без вихідних і відпусток»

Лише в одному обласному лабораторному центрі зараз на черзі «стоять» 2500 взірців біоматеріалів. І ця цифра наразі суттєво не меншає, адже коли лаборанти видають певну кількість готових результатів, надходить нова порція на опрацювання. На те, аби дослідити ці 2500 біоматеріалів, потрібно близько тижня.

Директор Львівського обласного лабораторного центру Роман Павлів пояснює: причина у затримках результатів не лише у великому об’ємі роботи, а й у тому, що полімеразна ланцюгова реакція є складним дослідженням, яке забирає чимало часу.

«Полімеразна ланцюгова реакція – це складний і тривалий процес. А люди думають, що це те саме, що зробити біохімічний аналіз крові. Ні, це неправда. Лише саме дослідження триває 9-10 годин, а до цього ще потрібно підготувати сам біоматеріал. Іноді цей процес теж забирає багато часу. Деколи взагалі доводиться робити повторно дослідження, бо у пробі може бути замало збудника, через це потрібно нарощувати ДНК, РНК. Тому ПЛР-тест не робиться за 9 годин, треба це розуміти. І якщо є затримки, то вони виникають не через якісь наші забаганки, а через те, що це є дуже великий обсяг роботи», – підкреслює Роман Павлів.

Варто зазначити, що обласний лабораторний центр ще з кінця березня працює по 11 годин на день. Працівники щодня роблять до 400 ПЛР-тестів і при цьому не мають ні вихідних, ні відпустки.

Що каже влада

У Львівській ОДА знають про ажіотаж, що виник довкола ПЛР-тестів. Однак зауважують, що наразі мова йде про затримку результатів на 5-7 днів.

Як пояснює директор департаменту охорони здоров’я ЛОДА Орест Чемерис, причиною є збільшення кількості хворих із підозрою на коронавірус. Відповідно, в лабораторії почало надходити все більше біоматеріалів на дослідження.

«Ситуація є складна. Дійсно, щодня у чотири лабораторії на дослідження заходить велика кількість матеріалу. Фактично протягом останніх десяти днів побільшало звернень, стан хворих, які звертаються за допомогою, є важчим. Відповідно, кількість пацієнтів, яких щоденно госпіталізують, теж є більшою, і це спричиняє таке навантаження на лабораторію. Хоча якщо говорити про ситуацію в Україні, то Львівщина за кількістю проведених ПЛР-тестів виходить на 5-6 позицію, тобто попри все кількість аналізів є достатньо великою», – пояснює Орест Чемерис.

Посадовець зауважує, що завдяки відкриттю лабораторії у Центрі легеневого здоров’я у Львові зможуть робити вже не 350 ПЛР-тестів на добу, а трохи більше 400. Втім він визнає, що таке поліпшення на ситуацію із затримками результатів кардинально не вплине.

Водночас Орест Чемерис підтвердив інформацію про те, що у наметі на території Львівської обласної інфекційної лікарні медики тривалий час в охочих забирали біоматеріал на ПЛР-дослідження.

Йдеться про намети, які відповідно до наказу МОЗ облаштували біля десятьох опорних медзакладів на Львівщині, визначених під боротьбу з COVID-19. У них медпрацівники спочатку проводили первинний огляд пацієнтів, які звернулися за допомогою, і сортування. Але потім у ці сортувальні намети масово почали звертатися люди з проханням зробити їм ПЛР-тести.

«Так, справді, довгий час було таке, що люди приходили в ту палатку на території інфекційної лікарні і просили взяти у них матеріал на дослідження. Але одна справа, коли таких є одна-дві особи, а інша – коли люди почали іти масово. На фоні паніки вони думали, що ПЛР-тест – це панацея. Треба чи не треба його робити, всі йшли. Відповідно, були черги. І ви самі розумієте, що це неправильно, коли в тій черзі стояли 50 людей. Навіть якщо ти прийшов здоровий, то в такій черзі суттєво зростає ризик інфікування. Так, це була проблема, але вона була не лише в нас на Львівщині… Це була невластива функція для тієї палатки, але, розуміючи соціальну напругу, вона певний час справді була місцем, де працівники інфекційної лікарні проводили забори біоматеріалу у людей. Зараз цього вже не роблять», – наголосив очільник департаменту охорони здоров’я ЛОДА.

12 травня МОЗ України видало наказ, у якому чітко прописав механізми забору біоматеріалу для проведення тестувань хворих на коронавірус і визначив, що це є безпосередньою функцією мобільних бригад.

Ці бригади приїжджають додому до пацієнта і там відбирають у нього матеріал на дослідження, аби контактні особи або люди, у яких вже є ознаки коронавірусу, нікуди не виходили з дому. Тому тепер, здається, «лавочку» прикрили всім тим, хто без явних ознак COVID-19 просився на ПЛР-тестування.

Пандемія коронавірусу продемонструвала неготовність України до боротьби з таким масштабним захворюванням, а також підсвітила всі нагальні проблеми нашої медицини. Тому державі і нам усім разом з нею доводиться протидіяти COVID-19 мало не всліпу.

На жаль, від зараження не застрахований ніхто, тому аби не опинитися заручником тижневих очікувань просто на діагноз, краще кожному з нас діяти на випередження й робити все можливе, аби не підхопити коронавірус. Особливо це стосується людей віком 50+, які можуть навіть не дожити до результатів ПЛР-тесту…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *