ОСТАННІ НОВИНИ

Львів'ян запрошують до Філармонії на сучасну музичну лірику

Омелян Шевчук

|

У пʼятницю, 10 травня, у Львівській національній філармонії відбудеться концерт-презентація творів сучасних українських митців «Композитори. Українською: сучасна музична лірика». Під батутою молодого та амбітного українського диригента, киянина Юрія Літуна прем’єри виконуватиме Академічний камерний оркестр «Віртуози Львова». Про це Львівському порталу повідомили організатори заходу.

Долучаться до події й знані львівські солісти: Софія Соловій, Мирослав Драган, Микола Гавʼюк, Максим Римар та піаністка-композиторка Анастасія Лозова.

До незвичної програми було відібрано 8 творів, серед яких композиції Сергія Леонтьєва, Золтана Алмаші, Богдана Сегіна, Михайла Шведа та Анастасії Лозової. І поки музиканти відточують досконалість звучання, композитори розповіли, чого саме варто очікувати від сучасної української музичної лірики.

Золтан Алмаші про концерт «Зима швидкоплинна»:

«Цей невеликий концерт для скрипки, віолончелі та струнних народжувався в розпал пандемії ковіду.

Відчуття тривоги й невизначеності, які панували в атмосфері спонукали мене до створення музики фантасмагоричної, проте світлої, яка несе в собі надію.

Я втілив у ній свою мрію про зиму яка є швидкоминучою та теплою. Твір має три частини: Теплий грудень, Теплий січень та Теплий лютий, бо Тепла зима, яка швидко минає є символом спасіння, порятунку від хвороб та вірусів. Та якщо сподівання на теплі зими раніше несли один сенс, то з початком повномасштабного вторгнення усі ми молимось про теплі зими, про допомогу від природи в нашій тяжкій боротьбі».

Сергій Леонтьєв про Сюїту «Маленька бахіана»:

«Поштовхом до написання сюїти «Маленька бахіана» для віолончелі, струнних і клавесину стало створення композитором музики до українського документального фільму «Висота» режисера Максима Руденка. Після роботи над саундтреком з’явилась ідея додати ще декілька частин, які б об’єднались у своєрідний цикл «Музичного дарунка» великому німецькому композитору. Подібний до циклу, який сам Бах присвятив пруському королю Фрідріху ІІ.

В сюїті відбувається процес переосмислення та пошуку несподіваних оригінальних сенсів у Сюїтах для віолончелі соло, Французьких сюїтах для клавесина та оркестровій музиці Баха. Багатство якої надихає на пошук нових зіставлень та інтерпретацій». 

Вечір української лірики продовжать «Метаморфоза» для сопрано та струнних та «Пісня без слів» для скрипки та струнних Богдана Сегіна. Так людський голос, унікальне сопрано Софії Соловій змінить тембр, що для багатьох романтиків ототожнювався з людським голосом — скрипки.

Програма концерту навмисне охоплює невеликий історичний проміжок. На цей раз метою є не ретроспектива, чи спадкоємність майстерності, а експозиція одного часу, одного напрямку, що має різні звучання. Музики, що народжувалась паралельно, ідей що виникали майже одночасно. Підхоплюють цю поліфонію й «Паралелі» Михайла Шведа, які виконає Академічний камерний оркестр «Віртуози Львова» під керівництвом Юрія Літуна.

Останньою прозвучить музика Анастасії Лозової, два твори, що мʼяким звучанням фортепіано на повітряному тлі струнних проведуть тонкий, ледь помітний промінь світла крізь 25 років. 

Трансляція

Почути ці та інші твори запрошуємо вже цієї пʼятниці. 

Квитки.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *