ОСТАННІ НОВИНИ

У будинку на Снопківській відновили автентичні двері-віяло

Наталя Дуляба

|

У житловому будинку на вул. Снопківській, 28 у Львові відреставрували дерев’яні двері-віяло. Про це Львівському порталу повідомили у Бюро спадщини.

Через те, що такі двері відчиняються в дві сторони, вони були суттєво пошкоджені. Крім того, деякі елементи ще й були втрачені. На те, аби відновити вхідну браму, фахівцям знадобилось два місяці.

Реставратори вирівняли деформовану конструкцію, замінили пошкоджену деревину, встановили нове засклення та ручки за аналогом історичних. Самі двері покрили акриловою лазур’ю і бейцем.

Всі роботи обійшлися у 45 тисяч гривень. Їх виконували у межах міської програми співфінансування, 30% від суми оплатили самі мешканці будинку.

Нагадаємо, відновлення старовинних дверей у будинках-пам’ятках архітектури Львівська міська рада ще у 2018-му започаткувала спеціальну програму, у межах якої, власне, й виділяє 70% коштів на необхідні роботи. Інші 30% мають оплатити місцеві мешканці.

У 2019 році до співфінансування у мерії додали програму реставрації вікон, у 2020-му – програму реставрації історичних балконів. А з 2021 року у Львові почала діяти програма, у межах якої місто дає кошти на відновлення сходових кліток, холів, вітражів та декоративних елементів на фасадах історичних житлових будинків.

Торік Львів вирішив давати частину коштів на відновлення не лише балконів у пам’ятках архітектури, а й у звичайних житлових будинках.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Бюро спадщини

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *