ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині стрімко зростає захворюваність на кашлюк

Андрій Котенський

|

На Львівщині стрімко зростає кількість хворих на кашлюк. Найчастіше хворіють діти, хоч серед хворих є і дорослі. Нерідко захворювання проходить настільки важко, що діти з кашлюком, особливо немовлята, потрапляють до реанімаційних відділень інфекційної лікарні. Про це ZAXID.NET повідомила генеральна директорка Львівського обласного центру контролю і профілактики хвороб МОЗ України Наталія Іванченко (Тімко).

За даними ЦК хвороб, впродовж чотирьох місяців цього року зафіксовано 242 випадки захворювання. Серед хворих – 227 дітей віком до 17 років. Захворюваність продовжує зростати. Лише у квітні зафіксовано 120 випадків (торік, для порівняння, 7).

Кашлюк є дуже заразний, він легко поширюється від людини до людини повітряно-крапельним шляхом під час кашлю чи чхання. Хвороба починається як ГРВІ. Через 5–8 днів з’являється нападоподібний спазматичний кашель аж до почервоніння обличчя, сльозотечі, кашель має характерний свист. Напади кашлю частіше трапляються вночі. На кашлюк хворіють і діти, і дорослі. Найбільш небезпечною хвороба є для немовлят, у яких вона може викликати апное – тимчасову зупинку дихання. Нерідко діти з важким перебігом кашлюку потрапляють до інфекційної лікарні і в реанімаційне відділення. Одужання хворих починається через 4-8 тижнів, хворий починає рідше кашляти, приступи кашлю стають слабшими. Іноді період одужання може тривати від 2 до 6 місяців.

«Зараз в реанімації дітей з кашлюком нема, але вони до нас потрапляють доволі часто. Зовсім недавно було двоє немовлят 4 і 10 місяців, у яких захворювання протікало досить важко», – повідомив завідувач реанімаційного відділення Львівської обласної інфекційної лікарні Віктор Токарєв.

Завідувачка 1-го дитячого відділення інфекційної лікарні Галина Кармазіна повідомила, що починаючи з нового року у відділенні весь час є діти з кашлюком: одних виписують, інших госпіталізують. Зараз у відділенні лікується до 10 дітей.

«Чим менша дитина, тим важче у неї проходить це захворювання. До лікарні потрапляють діти, яким важко справитися з нападоподібним тривалим кашлем. Він у них закінчується почервоннінням обличчя, блювотою або зупинкою дихання. Учора до нас поступило двомісячне немовля і двоє п’ятирічних дітей», – каже Галина Кармазіна.

За словами лікарів, захворюваність на кашлюк особливо почала зростати з нового року і не збавляє темпів. Якщо у 2022 році на Львівщині був зафіксований один випадок кашлюку, у 2023 році – 85 випадків і один з них летальний, то за чотири місяці 2024 року – вже 242 випадки.

Як вберегтися від кашлюку?

Єдиним надійним способом профілактики є вакцинація. В обласному центрі контролю і профілактики хвороб рекомендують вакцинуватися вагітним жінкам у термін від 16 до 32 тижнів вагітності незалежно від того, чи вакцинували їх у дитинстві. Це необхідно для того, аби захистити дитину від кашлюку в перші місяці її життя, до отримання нею вакцини.

Усі діти мають отримати чотири щеплення: перше щеплення дітям роблять у 2 місяці, друге – в 4, третє – в 6. У 18 місяців проводять ревакцинацію. Якщо з якоїсь причини щеплення пропустили, то зробіть його якнайшвидше.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *