ОСТАННІ НОВИНИ

Два нові енергоблоки на Південноукраїнській АЕС збудують за американською технологією

Наталя Дуляба

|

На Південноукраїнській АЕС стартують підготовчі роботи до будівництва двох нових енергоблоків. Їх спорудять за американською технологією АР1000 Westinghouse. Про це Львівському порталу повідомили в «Енергоатомі».

Йдеться про енергоблоки №4 і №5, адже наразі Південноукраїнська АЕС експлуатує три блоки загальною потужністю 3000 МВт.

Будівництво двох нових енергоблоків здійснюватимуть за технологією АР1000 Westinghouse. Це означає, що реактори матимуть повністю пасивні системи безпеки та зможуть працювати в режимі маневрування, а це вкрай важливо, зважаючи на російські обстріли.

«Особлива риса американської технології АР 1000 – можливість маневрування блоків. Сьогодні ворог б’є і знищує саме балансуючі потужності української енергетики, тому побудова блоків з можливістю маневрування дуже важлива для нас. І це наша відповідь терористам, вони ніколи не позбавлять нас світла, а нові технології дадуть нам змогу вистояти», – пояснював дещо раніше міністр енергетики Герман Галущенко.

За словами в.о. голови правління «Енергоатому» Петра Котіна, підготовчі роботи на Південноукраїнській АЕС вже стартували, адже весь процес є сам по собі трудомістким і не швидким.

«Враховуючи нагальні потреби України в сучасній надійній генерації та тривалий цикл будівництва, ми повинні розпочати цей процес уже сьогодні, здійснити інженерно-вишукувальні та передпроєктні роботи, провести необхідні розрахунки тощо. Нагадаю, що згідно з Енергетичною стратегією України до 2050 року нам потрібно мати 24 ГВт атомних потужностей», – сказав Котін.

В компанії наголошують, що всі підготовчі роботи та саме будівництво фінансуватимуть виключно коштом «Енергоатома».

Зазначимо, «Енергоатом» та американська компанія Westinghouse домовились збудувати в Україні 9 нових енергоблоків за технологією АР1000. Перші роботи стартували у квітні на Хмельницькій АЕС, тут заклали перший куб бетону на одному з двох запланованих енергоблоків.

За даними ЗМІ, реактор АР1000 розрахований на роботу упродовж 60 років. Будівництво одного такого енергоблоку займає чотири-п’ять років, а вартість становить близько 5 млрд доларів.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *