ОСТАННІ НОВИНИ

Двоє полковників держохорони допомагали ФСБ готувати вбивство Зеленського, Буданова і Малюка

Наталя Дуляба

|

Двох полковників Управління державної охорони викрили на співпраці з ФСБ. Вони допомагали ворожим спецслужбам підготувати теракт, аби вбити президента України Володимира Зеленського, голову ГУР Кирила Буданова та очільника СБУ Василя Малюка. Про це повідомляє Львівський портал.

За даними Офісу генпрокурора, йдеться про двох полковників, які служать в Управлінні державної охорони. За версією слідства, вони добровільно допомагали ФСБ РФ у проведенні підривної діяльності проти України. За це отримували грошову винагороду.

Встановлено, що службовці передавали представникам російської спецслужби конфіденційну інформацію, а також підготували й переховували засоби та знаряддя для вчинення терористичного акту.

Для цього один з підозрюваних отримав від агента ФСБ два FPV-дрони і два боєприпаси до них. В подальшому він мав передати ці засоби ураження іншим співучасникам, які мали здійснити вибух.

«Об’єктом посягання представники ФСБ РФ визначили один із приватних будинків на території Київської області, де нібито мав перебувати український високопосадовець», – йдеться у повідомленні.

В СБУ уточняють, що російські спецслужби збирались ліквідувати Володимира Зеленського, Кирила Буданова та Василя Малюка.

«Одним із завдань агентурної мережі ФСБ був пошук виконавців серед військових, наближених до охорони президента, котрі б могли взяти Володимира Зеленського в заручники, а згодом його вбити. Також ворог планував ліквідувати голову СБУ Василя Малюка, очільника ГУР Кирила Буданова та інших високопосадовців. Наприклад, ліквідацію Кирила Буданова збирались провести перед Великоднем», – кажуть в СБУ.

Як з’ясували українські спецслужби, спочатку завербований агент повинен був спостерігати за переміщенням особи під охороною та передавати ворогу інформацію. За координатами будинку, де мав перебувати високопосадовець, планували завдати ракетний удар. Потім збиралися атакувати дроном людей, що залишилися на місці ураження. Після цього росіяни планували поцілити ще однією ракетою, у тому числі задля знищення слідів застосування дрона.

Озброєння для агента забезпечив полковник УДО, який особисто привіз до Києва FPV-дрони, заряди до РПГ-7, а також протипіхотні міни МОН-90.

СБУ зафіксувала як поїздки полковника УДО за дронами та вибухівкою до іншого регіону України, так і розмови потенційного виконавця теракту із «куратором» з ФСБ.

«Про нашу спецоперацію знало обмежене коло осіб, а її хід я контролював особисто. Теракт, який мав стати подарунком Путіну до інаугурації, насправді став провалом російської спецслужби. Але ми не повинні забувати: ворог сильний і досвідчений, його не можна недооцінювати. Ми й далі будемо працювати на випередження, щоб кожен зрадник отримав заслужені судові вироки», – прокоментував голова СБУ Василь Малюк.

Саме співробітники 9 управління департаменту оперативної інформації 5 служби ФСБ курували організацію цього теракту. Ними були Максим Мішустін, Дмитро Перлін та Олексій Корнєв.

Відомо, що перед початком повномасштабної війни Корнєв провів низку законспірованих зустрічей із полковником УДО на території сусідніх європейських держав. Також за кордоном зазвичай передавали і кошти для агентів.

Українські спецслужби завчасно викрили зрадників в УДО і запобігли скоєнню злочину.

Під час обшуків за місцем проживання полковників виявили речі та документи із доказами злочинної діяльності.

Їм оголосили підозру у державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 111 КК України). Одному з фігурантів також інкриміновано пособництво у готуванні терористичного акту (ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 14, ч. 2 ст. 258 КК України).

Суд помістив їх під варту. За скоєне зловмисникам загрожує довічне позбавлення волі.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *