ОСТАННІ НОВИНИ

У суспільстві спостерігається повний передвиборчий штиль і сподівання на «третю силу», - політолог

Соломія Головіна

|

До президентських виборів в Україні залишається рік, а в суспільстві – повний передвиборчий штиль. Українці зневірилися і чекають на «третю силу». Про це сьогодні, 1 лютого, під час прес-конференції «Президентські вибори-2019: кого і чому нині підтримує Львівщина?» повідомив політолог, докторант Інституту народознавства НАН України Ігор Марков, передає кореспондент Львівського порталу.

 

Як він наголосив, латентно можемо говорити про те, що виборча кампанія стартувала. Однак нині, за словами політолога, спостерігається цікава дивна ситуація: нема якогось передвиборчого ажіотажу в суспільстві.

«На відміну від попередніх років, люди, які знають мене як політолога, не запитують про те, як там наступні президентські вибори? Нічого дивного, зрештою, в цьому нема, тому що суспільство зараз занурене у зовсім інші проблеми. І ми бачимо такий собі передвиборчий штиль у суспільстві за досить таки відносно невеликий час до виборів, порівняно з тим, як було раніше. І всі кандидатські рейтинги, які ми нині маємо, є швидше негативними, і, очевидно, дуже відносним, в тому числі щодо так званих лідерів перегонів – Порошенка та Тимошенко», – резюмував Ігор Марков.

Експерт пояснив, звідки взявся цей передвиборчий штиль:

«В першу чергу через те, що третій-четвертий рік після Майдану серйозно наростає суспільна депресія, в країні нема реальних змін, люди не бачать можливості для самореалізації, сильно зростають міграційні настрої, відбувається суспільне розчеплення та фрагментація».

За його словами, українці очікують, що з’явиться якась альтернатива, щось на кшталт «феномену Макрона».

«Як це не парадоксально, ми нині не маємо активного входження в передвиборчу кампанію. Суспільство чекає когось третього. Це також показують соціологічні опитування: люди б дуже хотіли третьої сили. Але її зараз нема.

Якби в Україні «вибухнуло» щось таке на кшталт «феномену Макрона», який зумів за 1,5-2 роки створити свій суспільний рух, очевидно, це могло би отримати серйозну суспільну підтримку…», – пояснив Ігор Марков.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *