ОСТАННІ НОВИНИ

Податківцям дали право застосовувати детектор брехні

|

Міністерство доходів і зборів України домоглося дозволу Міністерства юстиції на використання поліграфів, повідомляє УНН з посиланням на “Комерсант Україна”.

За повідомленням, Мін`юст оприлюднив відповідний наказ Міністерства доходів і зборів. Після офіційної публікації документа відомство отримає законні підстави використовувати в роботі комп`ютерні поліграфи. У відомстві вже є детектор брехні та поліграфолог.

Технічний пристрій, як зазначено в інструкції міністерства по його застосуванню, може бути використаний лише в трьох випадках. Перший з них – оперативно-розшукова діяльність в системі міністерства та його територіальних органах для звуження кола підозрюваних, виявлення причетності опитуваних осіб до планування, підготовки і вчинення правопорушення, оцінки правдивості показань.

Дві інші сфери використання поліграфів стосуються внутрівідомчого діяльності. На детекторі брехні будуть перевіряти кандидатів на посади в структурі міністерства – не мають вони алкогольної або наркотичної залежності, схильності до суїциду, кримінального минулого або зв`язків з криміналітетом, і взагалі – які їхні мотиви вступу на посаду. Перевіряти чесність співробітників можна буде також при проведенні службових розслідувань і перевірок.

Участь у дослідженні має бути добровільною. Респондент на будь-якому етапі інтерв`ювання може відмовитися від участі без пояснення причин. Така відмова не повинна призвести до ущемлення прав людини.

Зазначимо, що аналогічні перевірки проводяться більш ніж в 75 країнах, у тому числі на пострадянському просторі – в Росії, Білорусії та Молдові. Однак, наприклад, в Австралії, Австрії і Німеччині такі дослідження заборонені.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *