ОСТАННІ НОВИНИ

54 нардепи цього скликання Ради отримали підозри

Андрій Котенський

|

Щонайменше 54 депутати Верховної Ради IX скликання отримали підозри у кримінальних злочинах. Фактично це кожен восьмий обранець, повідомляє ЧЕСНО.

Це скликання ВРУ стало першим офіційно «доторканним», що значно спростило притягнення нардепів до відповідальності. Проте точна кількість та імена нардепів, яким висувались підозри у кримінальних правопорушеннях, на жаль, не відомі. Головна причина – ім’я  підозрюваної у вчиненні злочину особи не може оприлюднюватись до вироку суду. Крім того, в СБУ та Офісі генпрокурора на запити журналістів повідомили, що не ведуть окремого підрахунку підозрюваних нардепів.

Рух ЧЕСНО зібрав із відкритих джерел інформацію про 42 нардепів, щодо яких є підозри у кримінальних правопорушеннях від початку роботи Верховної Ради IX скликання. Серед них представники усіх парламентських фракцій та груп, окрім «Голосу». Найбільше підозр отримали депутати від «Слуги народу» та нині забороненої ОПЗЖ.

За підрахунками Руху ЧЕСНО, 12 нардепів IX скликання мають підозри у злочинах проти нацбезпеки. Найбільше серед них – представники забороненої проросійської партії ОПЗЖ, але також підозри мають двоє обранців від «Слуги народу» і самовисуванець Андрій Деркач. Крім того, п’ятий президент і лідер партії ЄС Петро Порошенко підозрюється в державній зраді та сприянні діяльності терористичної організації у справі про постачання вугілля з окупованого Донбасу.

До слова, у 2021-му суд зобов’язав ДБР відкрити справу щодо можливої держзради чинного президента Володимира Зеленського через «справу вагнерівців». Однак у цьому матеріалі йдеться лише про нардепів ВРУ.

Усі з 12 перелічених депутатів мають підозри в держзраді, а дехто одночасно підозрюється у посяганні на територіальну цілісність України, колабораціонізмі та намірах повалення влади.

Вісім ймовірних зрадників наразі втратили депутатські мандати, а п’ятеро до того ж були позбавлені українського громадянства. Водночас Нестор Шуфрич, Олександр Пономарьов та Олександр Дубінський лишаються чинними нардепами попри підозру й перебування в СІЗО.

Першими нардепами IX скликання, які отримали підозру в держзраді, стали колишній лідер ОПЗЖ і кум Путіна Віктор Медведчук та його бізнес-партнер Тарас Козак. У травні 2021-го їм оголосили про підозру за допомогу росії у видобутку ресурсів в окупованому Криму, передачу спецслужбам рф інформації про ЗСУ та вербування українців для поширення російської пропаганди.

Козак після цього втік з України й був оголошений у розшук, а Медведчука врешті обміняли в рф на 215 українських військовополонених.

У грудні 2021 року підозру у так званій вугільній справі отримав і колишній президент Петро Порошенко. За версією слідства, у 2014–2015 роках вони разом із Медведчуком організували купівлю вугілля на держшахтах Донеччини та Луганщини, коли ці підприємства були під контролем російських терористів. У лютому 2024 року ДБР завершило досудове розслідування щодо Порошенка.

Ім’я п’ятого президента фігурує і в десятках інших кримінальних проваджень, але точна їхня кількість невідома. Наприкінці 2021-го Порошенко казав, що стосовно нього відкрито 130 кримінальних справ – 40 із них закрили, а 90 ще розслідують.

Більше подробиць за посиланням – тут.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *