ОСТАННІ НОВИНИ

Кравчук лякає Януковича народним бунтом

Львівський портал

|

Якщо чинний Президент України негайно не почне ламати корумповану, олігархічну, кланову систему, яка існує в українській владі, то «люди почнуть діяти і діяти вони можуть дуже сумно для влади».

Таку думку в четвер, 23 червня, під час прес-конференції висловив перший Президент України Леонід Кравчук.

Коментуючи питання, чи підтримає Президент Віктор Янукович ідею про проведення всеукраїнського референдуму для прийняття нової Конституції України, Кравчук зазначив: «Я не можу сказати, чи захоче Янукович референдум, знаю одне: ми за 20 років дійшли до межі».

«Я сьогодні думаю інакше, ніж у 1991 році, тоді я був романтиком … Зараз я знаю – якщо не почнемо діяти ми (політики, влада. – Ред.), то почнуть діяти люди. І можуть діяти дуже сумно для влади. Тому я в розмовах з Януковичем заявляв: «Ви повинні почати ламати цю систему – корумповану, олігархічну, кланову систему, яка створювалася 20 років. Якщо ви її не почнете ламати, вона нас, всіх зламає … », – заявив Кравчук.

«Я відчуваю, що Янукович вже має думки, позицію саме в цьому руслі – що потрібно вносити радикальні зміни … На внутрішній арені дій є три проблеми: соціально-економічна, судово-правова і конституційна реформа, і гуманітарна політика нового зразка, політики України XXI століття», – додав екс-президент.

Раніше Кравчук заявив: нині Конституція України скомпрометована   – способом її прийняття і невиконанням владою України, «тому що влада ставиться до неї не як до Основного закону, а як до документу, яким можна маніпулювати в залежності від ситуації».

Як повідомляли «Коментарі», 21 лютого 2011 року Президент Віктор Янукович підтримав ініціативу Кравчука щодо створення Конституційної асамблеї.

Нова редакція Конституції може бути розглянута новим складом Верховної Ради після виборів в 2012 році або на початку 2013 року.

Разом з тим Кравчук вважає, що прийняття нової Конституції не створить підстав для діючого Президента України балотуватися на третій президентський термін.

Як зазначає Кравчук, основні проблеми в Конституції , які вимагають змін – відсутність розділу про місцеве самоврядування, питання розподілу повноважень між гілками влади ; проблеми судоустрою, відсутність в Конституції прописаної процедури імпічменту Президента, розмиті повноваження Генеральної прокуратури тощо.

 

Коментарі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *