ОСТАННІ НОВИНИ

Міносвіти значно скоротить кількість внз

Львівський портал

|

У 2011 році українські внз вперше зіткнутися з масовим недобором студентів. У зв’язку з цим, Міністерство освіти та науки зайнялося зміною структури управління вищою освітою, що спричинить закриття значної кількості вузів.

У 2010 році в Україні налічувалося 359 тисяч абітурієнтів. У 2011-му число випускників шкіл скоротиться майже в два рази – до 195 тисяч. В такій ситуації українські вузи неодмінно зіткнуться з масовим недобором студентів. Розуміючи це, Міносвіти вже розпочало глобальні зміни в системі вищої освіти, в результаті яких скоротиться кількість вищих навчальних закладів.

Серед іншого, Міністерством освіти підготовлена нова редакція закону "Про вищу освіту", в якій будуть обумовлені нові вимоги до вузів. Згідно з нововведеннями, щоб стати класичним університетом, вуз повинен мати не менше 8 тисяч студентів денної форми навчання, коледж – 1 тисячу студентів.

На даний момент цим вимогам відповідають тільки 60 державних вузів, 157 мають більше 500 студентів, 88 – менше 500 студентів. Навіть якщо врахувати, що до їх числа потрапить 5 коледжів мистецтва, до яких не пред`являтимуться ці вимоги, 83 вузи підлягають закриттю. Тому результатом прийняття нової редакції цього закону може стати злиття вузів.

Зазначимо також, Міністерство освіти і науки вважає, що навчання у вищих навчальних закладах не може коштувати менш як 8-9 тисяч гривень на рік. У Міносвіти кауть, що в новому законі про вищу освіту має бути визначено, що питання встановлення плати за освіту є компетенцією автономії вузів.

ТСН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *