ОСТАННІ НОВИНИ

ФСБ Росії розсекретила нові документи про ОУН-УПА

|

Федеральна служба безпеки Росії розсекретила документи НКВС СРСР, що свідчать про вбивства мирного населення членами Організації українських націоналістів – Української повстанської армії на території України в 1944-1945 роках. Про це йде мова в повідомленні Міністерства закордонних справ Росії, передає proUA.

«Встановлено, що в період німецької окупації с. Могильниці (тоді – Буданівський район, Тернопільська область) в ніч з 17 на 18 березня 1944 року банда українсько-німецьких націоналістів вчинила масове вбивство і пограбування громадян с. Могильниці, головним чином польського населення», – говориться в документах.

Згідно з документами, всього в Могильницях було убито більше 50 осіб.

Крім того, в документах наводяться факти вбивства мирного населення членами УПА у вересні 1945 року.

Також в документах приводиться інформація про використання УПА форми Червоної армії і НКВС, форми угорської і німецької армій для здійснення провокацій, вбивства населення, підозрюваного в зв’язках з НКВС.

«УПА при проведенні своїх бандитських нальотів стає на шлях провокаційних хитрувань і маскування бандитів під бійців і офіцерів Червоної Армії, військ НКВС і співробітників НКВС і НКДБ… вдається до вбивства всіх осіб, що викликаються з яких би то не було причин в органи НКДБ і НКВС. Сім’ї запідозрених в зв’язках з нами, як правило, також знищуються СБ (служба безпеки ОУН)», – сказано в документах.

Крім того, в документах говориться про суди, які влаштовували місцеві жителі над членами ОУН-УПА після закінчення Великої Вітчизняної війни.

Як повідомлялося, в травні ФСБ Росії розсекретила документи НКВС СРСР про діяльність ОУН-УПА на території України в 1941-1945 роках.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *