Людина-дерево сподівається видужати

Володимир САМУСЕНКО, "Ратуша"

|

Цей 35-річний чоловік потерпає від дуже рідкісного захворювання. Після того, як у підлітковому віці він порізав ногу, на тілі з’являлися бородавки-корені. Хвороба настільки швидко вражала тіло, що невдовзі бідолаха вже не міг виконувати навіть най­простішу хатню роботу. Причина захворювання — вірус папіломи людини. Нещасний має рідкісний генетичний дефект, який блокує імунну систему. Саме тому організм неспроможний стримувати вірус.

Однак американський дерматолог Ентоні Гаспарі з Мерілендського університету, який зацікавився цим випадком, переконаний, що хворого можна вилікувати, щоденно вводячи йому синтетичну форму вітаміну А, який має призупинити ріст бородавок. Через певний час бородавки зменшуватимуться, а згодом їх загалом поменшає. Після цього деякі з них можна буде „виморозити”. Нарости з рук і ніг лікар планує видалити з допомогою скальпеля.

Генетичний дефект, який має рибалка Деде, дуже рідкісний. Його вірогідність — один шанс на мільйон. Ще один випадок такого захворювання зареєстрували в Росії. Але чоловіка ніхто не лікує, пояснюючи це тим, що він зловживає алкоголем.

“Східний експрес”

Попереджаємо, обзиваючи когось „собакою”, „свинею” чи навіть „кактусом”, на хвилинку задумайтесь, чи ви не ображаєте чиїсь права. Ні, ні, права не тієї людини, з якою ви сваритесь, а права саме тих людей, яких по-справжньому називають „собакою”, „павуком” або ж навіть „кактусом”.

Дивні хвороби реєструють медики, але найбільше їх чомусь в Азії. Як свідчить статистика ООН, понад 10% туристів привозять із Азії до Європи схожі хвороби. Не дай Боже, побачити таке у Львові!

Де, де? На дереві

Колишній індонезійський рибалка на ім’я Деде (фото якого ви бачите на першій сторінці) живе нормальним життям. Виховує дітей, має дружину, але не працює. Ні, ні, він не алкоголік і не мільйонер. Деде просто важко підняти руки. Деде вже давно називають „людиною-деревом” через величезні „коріння”, якими обросли його кінцівки. Єдине, на що здатен досить небагатий селянин, — показувати за копійки своє тіло у місцевому „цирку”. Оскільки в індонезійського рибалки була досить слабка імунна система, нарости на тілі більшали і, засихаючи на кінцівках, перетворювались на справжні коріння дерева. Мешканці села досить часто знущалися із Деде, називаючи його прокаженим. У це важко повірити, але у Деде є діти, які не потерпають від жодних „лісних” хвороб. Вірус папіломи по-справжньому заволодів тілом Деде і змушував його виробляти багато рогової речовини для наростів.

Просто Чжен-хуань

Китайську зірку рок-н-ролу Ю Чжен-хуань вразив дивний тип гіпертріхозу. Волосся покриває 96% його тіла. Одного дня у співака так заболіло у голові та у вухах, що він врешті-решт зважився на операцію із видалення волосся із вушних раковин. У 2002 році Чжен-хуаня занесли до книги рекордів Гіннесса як найволохатішу людину світу. Цей китайський чоловік давно вирішив не комплексувати і стати відомим. Мрія Ю Чжен-хуаня — нести Олімпійський вогонь. Він уже довго прохає Олімпійський комітет Китаю надати йому таку можливість. На його думку, ця подія доведе, що спорт об’єднує всіх людей світу. Схожий випадок гіпертріхозу зафіксували й у Казахстані. Хлопчик на ім’я Аблай Наурзбаєв більше схожий на мавпочку, ніж на звичайну дитину. Його мрія — стати актором. У розвитку він не поступається своїм одноліткам.

Жінка-кактус

Цікавий випадок трапився в Єревані, столиці Вірменії. Місцеву лікарню пос­тійно відвідує Наріне Айвазян. На її руках ростуть колючі голки. Місцеві лікарі тепер називають її „жінкою-кактусом”. Спочатку всі думали, що йдеться про банальний набряк. Але коли вкотре із тіла Наріне довелось забирати голки, замість звичайних лікарів, прийшли генетики. Любов до квітів обернулася для Наріне трагедією її життя. Якось дівчина подряпала руку голками кактусу. Не обробивши рану як слід, через деякий час вона змушена була йти до лікарів із колючками, які виросли на місці набряку. Місцеві лікарі були вражені, адже до того моменту не зафіксували жодного аналогічного випадку. Виявляється, клітини рослини можуть розвиватися у людському організмі. Вірменські вчені дослідили голки і довели, що це справжні клітини кактуса, який називають цереусом. „Але такий кактус є майже у кожній єреванській квартирі”, — хвилюється Наріне. Вже через місяць після обстежень на зап’ястку дівчини виліз шип розміром із сірник. Щодня із тіла Наріне лікарі діставали по 70 голок. Зараз дівчину обстежують у різних лікарнях СНД.

Людина-слон

Хлопця на ім’я Чункай називають „людиною-слоном”. Ще у дитинстві на його обличчі почала рости пухлина, яка у момент його 25-річчя важила понад

15 кг і сягала 97 см у довжину. Китайські лікарі вирішили видалити пухлину і зробили це успішно. Чункай хворів на нейрофіброматоз або хворобу Реклінгхаузена — спадкове захворювання, що провокує множинні пухлини нервової тканини. Окрім того, воно зупиняє фізичний і розумовий розвиток хворого. Сучасна терапія дозволяє стримувати розвиток пухлини, проте єдиним способом бодай якось полегшити життя пацієнта є хірургічне втручання.

Вічно молоді

Оскільки у людини є ген, що відповідає за біоритм її життя, то й недивно, що трапляються хвороби, пов’язані із тривалістю життя людини. Так, у Каліфорнії, США, свого часу мешкав Френк Вайт. Він міг із точністю до секунди визначити годину дня або ночі. Він завжди вчасно приходив на обід і був, за його словами, дуже щасливим. Вайт навіть зізнався, що міг „повернути час назад”. З іншого боку, у Санкт-Петербурзі живе студент Олександр Рибаков, який у свої 20 років виглядає на всі 60 років. У Латвії у тридцять років від старості помер пан із прізвищем Удаляускас. Ці хлопці хворіють на „прогерію”, хворобу старості. Подекуди, як стверджують сучасні лікарі, шкіра новонароджених через кілька днів вкривається зморшками, а згодом малята лисіють.

Якщо колись не дуже вірилось, що у світі з’являться роботи, а мультфільми про них пропонували всі канали, то тепер роботи давно вже не майбутнє, а сучасне, яке розвивається, як і ми. Вплив технічного прогресу змінює природу і нас. Не дивно, чому такою близькою стає доля „мутантів”, яких донедавна можна було побачити лише у мультфільмах.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *