Блаженніший Любомир Гузар, Глава УГКЦ: «Ми мусимо навчитися розуміння, що все коштує грошей»

|

«Я не маю легкої розв’язки щодо розуміння питання про підняття тарифів і платоспроможність населення. Учора я чув, що в Києві вже зменшили оплати за житлово-комунальні послуги, щоб люди не були виставлені на такі труднощі. Власне, тут, мені здається, є досить різні елементи, які треба взяти до уваги.

За радянської влади багато речей, із яких складається наше життя, були доступні за низькими цінами, або й зовсім безплатними. І так люди призвичаїлися, бо їм казали, що держава за все подбає. Але в теперішній ринковій економіці ми мусимо навчитися розумінню, що все коштує грошей. З іншого боку, ринкова економіка – це не тільки твердження, що за все треба платити. Вона також вимагає, щоб люди мали досить засобів для того, аби належно зреалізувати свої зобов’язання за ті добра, які їм даються до вжитку. Це дві сторони цього питання. І для держави є дуже поважне завдання – реалістично зрівноважити ці сторони.

З одного боку, це правда – люди не призвичаєні платити, але їх можна переконати, що це треба робити. Проте одного переконання замало. Це проблема нелегка, тому дехто справді опинився в дуже складній ситуації. Надія в Бозі, що ті, хто відповідає за ці питання, чи на рівні держави, чи на рівні міст, сіл, зможуть «оздоровити» економіку і дати людям достатні засоби, аби ті здійснювали свої обов’язки. Така розв’язка не може бути односторонньою. Бідні ті люди, які в розпачі йдуть на вулиці й протесують, але це їх не гріє, не розв’язує їхні побутові проблеми. Ці проблеми вимагають значно більшої, сильнішої праці і всестороннього розгляду.»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *