ОСТАННІ НОВИНИ

100 га крокусів: на Львівщині виявили нові осередки рідкісних квітів

Наталя Дуляба

|

У Червоноградському районі на площі понад 100 га зацвів шафран Гейфеля – квітка, занесена до Червоної книги України. Про це Львівському порталу повідомили у департаменті екології й природних ресурсів ЛОВА.

Три нові осередки рідкісних квітів виявили нещодавно лісівники у Червоноградському районі неподалік від сіл Волиця (Двірцівська), Бутини та Куличків. Загальна площа шафрану Гейфеля становить більше 100 га.

Місце оглядали посадовці департаменту екології ЛОВА разом із докторкою біологічних наук, науковою кураторкою гербарію ЛНУ імені Івана Франка Лідією Тасєнкевич. Всі ділянки, де виріс шафран, нанесли на мапу.

Крім того, науковці Львівського та лісотехнічного університетів встановили, що загалом малополіська популяція шафрану Гейфеля зосереджена на Львівщині на території близько 2000 га. Всі червонокнижні квіти ростуть у шістьох лісництвах, саме тому вкрай важливо обмежити рубки у цих зонах.

«Станом на сьогодні популяція потребує більш детальних обстежень і картувань, а також термінового обмеження рубок лісу з метою охорони та збереження виду. Адже суцільні рубки головного користування та суцільні санітарні рубки лісу дуже негативно впливають на популяцію рослин, призводять до зміни умов освітлення та їхнього знищення», – йдеться у повідомленні.

Довідково: шафран або крокус Гейфеля (Crocus heuffelianus) ще називають шафраном карпатським, є цінною декоративною культурою. Занесений до Червоної книги України як неоцінений вид.

Ці рослини в Україні поширені в основному у Карпатах, на Прикарпатті та Західному Поділлі. Їх заборонено збирати, витоптувати чи навіть викопувати цибулини.

Цей вид шафрану назвали на честь угорського ботаніка ХІХ ст. Йоганна Гейфеля.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: департамент екології ЛОВА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *