Андрій Салюк, президент фонду „Збереження історико-архітектурної спадщини Львова”: “У Львові є багато пам’яток, які потребують нагального фінансування»

|

“Слід зазначити, що рішення виконкому про відновлення Високого Замку суперечить законодавству України (ЗУ „Про охорону культурної спадщини”, ЗУ „Про природно-заповідний фонд України, ЗУ „Про місцеве самоврядування в Україні”) та міжнародним пам’яткоохоронним зобов’язанням нашої держави (Ризька Хартія ЮНЕСКО).

Воно базується лише на бажанні збудувати нову споруду в історичній частині міста і суперечить тому, що княжий замок (за літописами!) був дерев’яний, а не кам’яний і стояв в іншому місці гори. Також не варто забувати, що той замок був зруйнований у 17-му столітті, а його рештки розібрані ще у середині 19-го століття. За останні двісті років абсолютно змінено рельєф гори (видобування каменю і піску, насипання могили Любінської унії, будівництво телецентру) і він не відповідає тому рельєфу, де існував замок.

Водночас слід пам’ятати, що парк „Високий замок” є пам’яткою ландшафтної архітектури, а територія замкової гори є пам’яткою архітектури. Не кажу вже про те, що жодних реально-достовірних даних про те, як виглядав замок, немає. За даними іконографії та описами з літописів неможливо зробити однозначний висновок, яким був замок. Різні архітектори за цими даними представлять різне бачення можливого вигляду замку. Немає достовірних відомостей ні про внутрішнє планування, ні про оздоблення споруд замку. Об’єкти (Михайлівський Золотоверхий собор, Успенський собор у Києво-Печерській лаврі, „Вавель” у Кракові), на які посилаються ідеологи відбудови замку, були знищені у недалекому минулому і мали достовірну вихідну інформацію для реконструкції (обміри, фото).

Крім того, Ризька Хартія ЮНЕСКО категорично заперечує відбудову об’єктів, які давно знищені і немає про них достовірної інформації. З іншого боку, є інші пам’ятки Львова, які за одностайною оцінкою архітекторів і реставраторів потребують пріоритетного фінансування робіт для їх збереження. І найважливіше, такі важливі рішення повинні прийматись за участю громади міста, при широкому публічному обговоренні.”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *