Руслана: “Я дуже довго “відтирала” своє ім’я від політики” - „Львівська газета“, 19 листопада

|

Декілька днів тому до популярних українських музикантів, які виступають на підтримку кандидата в президенти Віктора Ющенка і своїми піснями, і вчинками та закликами, приєдналася переможниця цьогорічного “Євробачення” Руслана.

Проте, на відміну від Олега Скрипки чи Славка Вакарчука, котрі взяли на себе навіть певне громадянське навантаження, працюючи для “свого кандидата”, співачка, які ще донедавна категорично заявляла про свою аполітичність, наразі наважилась оголосити про власні політичні симпатії. Чому? – запитує “Газета” в найпопулярнішої української виконавиці року.

– Я й надалі залишаюся прихильницею думки, що музикант не повинен втручатися в політичні процеси. Тому це був сюрприз навіть для самого Віктора Андрійовича Ющенка, коли я, повернувшись із гастролей у Болгарії, заявила про свою підтримку. Я вирішила зробити це, ще перебуваючи за кордоном. Та інформація, яка надходила до мене з України, стала, мабуть, останньою краплею, що спонукала до такого рішення. У мені просто “спрацював” дух львів’янки, напевне. Зрештою, 14 років тому мій чоловік, Сашко Ксенофонтов, був одним із тих, хто активно брав участь в акціях Студентського братства. І нині залишатися відстороненим від тих процесів, які відбуваються в державі, просто неможливо. Це виглядатиме як байдужість.

– А не надходило пропозиції стати, наприклад, радником чи довіреною особою кандидата в президенти? Тобто ще якимсь чином активніше виокремити свою громадянську позицію?

– Ні, я ще раз наголошую: моє рішення було несподіванкою навіть для самого кандидата. Він сам зателефонував мені буквально наступного дня і просто щиро подякував за підтримку. Та найважливіше в цьому випадку навіть не те, кого я особисто підтримую. Важливіше, що я – категоричний противник будь-яких силових дій. І не можу зараз просто стояти осторонь, спостерігаючи, наприклад, за тиском, який чинять на студентів, за несправедливістю… Хотілося б наголосити: я не перебуваю під впливом жодної політичної структури й не агітую за котрогось із кандидатів. Просто закликаю всіх прийти і проголосувати так, як підказує вам серце. Я вирішила висловити свою думку за декілька днів до виборів і шкодувала б, якби не зробила цього. Так, мої вподобання – на боці Віктора Ющенка. Цей вибір важко назвати логічним, він радше інтуїтивний. Але інтуїція, повірте, мене ніколи не підводить.

Тому дуже прикро чути, коли мене звинувачують у тому, що я на чиїхось коштах побудувала свою сценічну кар’єру. Я завжди досягала усього самотужки. Так, це правда – тривалий час боялася висловити власну думку стосовно політичних уподобань, аби мого імені не використовували в цих процесах. Однак мені, мабуть, це не вдалося, адже після “Євробачення” довелося дуже довго “відтирати” своє ім’я від політики.

– Чи залишитеся ви радником прем’єр-міністра з питань проведення “Євробачення” навіть після того, як, припустімо, зміниться людина, яка займає цю посаду?

– “Євробачення” відбудеться в Києві наступного року за будь-яких обставин, це я обіцяю! Я готова “підставити” Руслану як співачку, але ювілейне, п’ятдесяте “Євробачення” мусить відбутися на найвищому рівні. Наразі намагаюся “накручувати” Європу своїми емоціями. Бо вибори виборами, а державні справи повинні залишатися державними. І повірте, що Національна телекомпанія України, зокрема дирекція міжнародних відносин, нині вже багато працює над проведенням “Євробачення” наступного року. Є ціла група ентузіастів, яка не просто працює, а гарує вдень і вночі на перспективу майбутнього конкурсу.

До речі, так трапиться, що перше робоче випробування очікуватиме нас у найспекотніший у політиці України час – 25 листопада. Цього дня в залі, де пройде конкурс “Євробачення”, відбудеться мій перший в Україні сольний концерт з новим шоу, яке відразу після цього ми покажемо в Європі.

– Чи є серед ваших пісень та, яку хотіла б зараз присвятити кандидатові, котрому віддала свої політичні симпатії?

– Колись я зовсім випадково довідалася, що польською “Ющенко” означає “світанок”. Щиро сподіваюся, що Віктор Андрійович – це світанок України. Я вірю в перемогу.

Розмовляла Лідія Мельник

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *