Димінського “виживають” - „Львівська газета“, 22 вересня

|

Конфлікт між львівськими податківцями та НПК “Галичина” не є новим і триває понад два роки. Щоправда, нині він виходить за межі регіону й набуває обсягів загальноукраїнського. До нього також долучаються й інші державні структури.

ДПА у Львівській області порушила вже другу кримінальну справу проти посадових осіб “Галичини”, а саме проти директора заводу Володимира Гусакова та головного бухгалтера, за фактом ухиляння від сплати податків на суму 421,650 млн. грн. Нині податкова міліція області просить суд змінити запобіжний захід – підписку про невиїзд – на арешт. Про це вчора повідомив заступник голови ДПА у Львівській області, начальник управління податкової міліції Станіслав Коваленко. За його словами, цих осіб “немає ні на роботі, ні вдома”.

Станіслав Коваленко розповів, що пошуки ведуть по всій території України, виключно зусиллями податкової міліції. Він висловив сподівання, що найближчим часом директора та бухгалтера таки знайдуть. Зазначимо, що суд не може видати постанову про арешт, доки цим особам не висунуть офіційного обвинувачення, що, відповідно, неможливо зробити, доки їх не знайдуть.

Деякі експерти впевнені, що новий виток конфлікту розвивається у іншій площині.

– Виставлення податковою 421 млн. грн. претензій до НПК “Галичина” – це намагання “вижити” звідти Димінського з Єремеєвим раз і назавжди, – сказав у коментарі “Контекст-Медіа” головний редактор журналу “Газ і Нафта” Олег Дорожовець.

За його словами, група “Димінського-Єремеєва”, яка, як вважають, контролює 40% акцій “Галичини”, є “неугодною” командою для ініціаторів створення в Україні вертикально-інтегрованої нафтової компанії.

Розмови про створення такої компанії тривають уже давно. Згідно з задумом, ця структура отримає всі ресурси для повного циклу виробництва: від свердловини до бензоколонки.

– Димінський з Єремеєвим однозначно не погоджуються на вертикаль, тому що в будь-якому вигляді – чи “Укрнафта” прийде, чи “Нафтогаз” – вони втратять контроль над підприємством. Відповідно, нині їх намагаються “вибити” з Дрогобича, – прокоментував ситуацію Олег Дорожовець.

Натомість НАК “Нафтогаз України” відмовляється коментувати ситуацію.

– “Нафтогаз” як державна структура не має права коментувати дії жодної іншої державної установи, – повідомив “Газету” представник прес-центру НАК “Нафтогаз України” у Львівській області Віктор Гальчинський.

Від коментарів ухиляються й інші дійові особи конфлікту. Так, керівник відділу претензійно-позивної роботи НПК “Галичина” Сергій Федак не знайшов часу поспілкуватися з “Газетою”. Тим часом зазначене підприємство не працює вже другий день поспіль.

Проте повернімося до двобою “Податкова-НПК “Галичина”. У 2002 році Дрогобицька ОДПІ після перевірки звинуватила НПК “Галичина” в несплаті акцизного збору та нарахувала йому податків і штрафів на загальну суму 171 млн. грн. Натомість у грудні того ж року Господарський суд Львівської області, а в квітні 2003 року – Львівський апеляційний господарський суд за результатами розгляду цього спору зменшили розмір донарахувань ВАТ “НПК Галичина” з 171 млн. грн. до 138 млн. грн. За результатами цієї перевірки слідчий відділ податкової міліції ДПА у Львівській області порушив кримінальну справу проти голови правління та головного бухгалтера комплексу, яку після завершення слідства, 3 вересня, передав на розгляд Дрогобицького місцевого суду. Податкові міліціонери інкримінують їм ухилення від сплати податків на загальну суму понад 111, 5 млн. грн., і досі цю справу ще розглядає місцевий суд. За словами С. Коваленка, суд не зміг провести засідань, оскільки звинувачені не з’являються на них.

Тепер податкова порушила ще одну кримінальну справу проти посадових осіб після проведення у вересні планової перевірки, відповідно до якої загальна сума донарахування рахунків становила 421,650 млн. гривень. Заступник голови ДПА у Львівській області зауважив, що з цієї суми близько 210 млн. грн. – це несплачені податки, а решта – штрафні санкції. Щоправда, на думку О. Дорожовця, такі фінансові претензії – лише фарс.

– Так за рахунок одного підприємства можна виконати і весь бюджет, – пожартував він.

Уляна Куйдич

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *