Богдан Шкарада: “Дільниці охоронятимуть цілодобово” - „Львівська газета“, 15 вересня

|

Головним посадовим обов’язком Богдана Шкаради, за його ж словами, є координація роботи правоохоронних органів. До компетенції чиновника належить усе, що стосується боротьби зі злочинністю, виконання рішень, законів та указів щодо попередження та розкриття злочинів, а також робота, спрямована на запобігання правопорушенням. “Газету” зацікавило, як працюється в умовах передвиборної кампанії.

– Тиждень тому у Львові здійснили акт вандалізму – свастикою обмалювали стіни Вірменського собору, меморіальну таблицю синагоги “Золота Роза”, партійні офіси КУНу, УНА-УНСО, громадську приймальню блоку “Наша України”. Чи є якась інформація про цю подію?

– Знаєте, досвід попередніх років свідчить, що перед виборами зростає кількість провокаційних заходів. Вважаю це саме провокацією та, звичайно, порушенням закону. Проте щодо версій, хто це зробив, то наразі рано про це говорити. Я б не хотів нині стверджувати, що це вчинили місцеві мешканці або інші. Не хочу кидати камінь у чийсь город, однозначно це недалекі люди.

– Чоловіка, який пошкодив біґборд передвиборної агітації кандидата в президенти Віктора Януковича знайшли відразу. Чому досі не відомо, хто розмалював свастикою все місто?

– Це те саме, що сказати, мовляв, обікрали квартиру сусіда, міліція відразу приїхала і знайшла, а от мою обікрали – і досі не знайшли. Такі факти… Там затримали правопорушника, бо в той час саме в тому місці був наряд міліції, але ж ми не можемо біля кожного офісу поставити міліціонера…

– То це правда, що нині біґборди Януковича спеціально охороняють?

– Ні, це не так. Просто ці біґборди розташовані на центральних вулицях. Спеціальної охорони немає, є маршрути патрульних ДАІ, які, власне, проходять центральними вулицями. Як я вже зазначав, ми не можемо забезпечити охорону всім штабам, оскільки у штаті має бути 501 патрульний міліціонер, а нині є лише 350. При цьому реальна потреба міста – 1000 осіб.

– Чому недоукомплектований штат?

– Насамперед через невисоку зарплату патрульних, яка нині становить у середньому 500-600 грн. А також тому, що скасовано пільги на проїзд. Адже в основному патрульними міліціонерами були мешканці довколишніх сіл, нині їм просто невигідно їздити. А львів’яни не погоджуються на таку роботу. Можливо, щось зміниться після 1 січня 2005 року. Згідно з указом президента, почне функціонувати так звана місцева міліція, яка матиме подвійне підпорядкування, її фінансуватимуть із міського бюджету. Це буде реально вигідно для міста, оскільки місцева влада матиме право визначати необхідну кількість міліціонерів. У підрозділи місцевої міліції входитимуть: патрульна служба, працівники ДАІ та дільничні міліціонери. І саме міська влада визначатиме їх чисельність, залежно від наявних коштів. Також прерогативою місцевої влади буде питання звільнення та призначення. Ми запропонували Міністерству фінансів суму, якої потребуємо для цієї мети. Вона буде передбачена під час формування місцевих бюджетів. А якщо місцевий бюджет перевиконується, то можна спрямувати додаткові кошти на утримання правоохоронців. Раніше бюджетний кодекс це забороняв. Окрім того, в такий спосіб ми наблизимо міліцію до людей, керівники звітуватимуть перед громадськістю.

– Щодо наближення до людей… Михайло Курочка, начальник міського управління міліції, говорив про забезпечення дільничних міліціонерів мобільними телефонами. Чи завершено цю програму?

– Так, телефони є. Нині виготовляють візитки для міліціонерів, які роздадуть мешканцям. Проте насамперед, у разі потреби мешканці можуть зателефонувати за телефоном 02, а власне черговий знайде дільничного міліціонера. Обслуговування телефонів фінансуватимуть не з бюджету, а самі працівники правоохоронних органів. Якого оператора обрано? Не знаю, я не вникав у такі деталі.

– Телефони придбали після подій у Беслані, як захід запобігання можливим терористичним нападам. Чи є в правоохоронців план із запобігання можливим передвиборним провокаціям?

– Посилимо наряди патрульно-постових служб біля штабів. Але чисельності міліції не збільшуватимемо. Працюватиме той особовий склад, що є нині. Просто маршрути патрульних будуть наближені до штабів. Безпосередньої охорони не плануємо. А під час виборів за кожною дільницею буде закріплена цілодобова охорона – з суботи до понеділка працівники міліції цілодобово працюватимуть на території дільниці.

– Політологи прогнозують загострення ситуації. Чи очікуєте ви провокацій?

– Ми розраховуємо на мудрість наших людей, адже я впевнений, що у Львові такі провокації нічого, крім негативної реакції, не дають. Наприклад, яку реакцію викликала свастика у Львові? Обурення та незадоволення людей. Для нас головне, щоб усі, хто працюють на кампанії кандидатів у президенти, робили це в рамках закону, не ображаючи гідності один одного. Не думаю, що саме місцеві штаби дають чи даватимуть вказівки вчиняти якісь провокації, оскільки це невигідно їм самим. А всі ці листівки нікому не роблять честі, а лише свідчать про низьку культуру їхніх авторів.

– Нещодавно президент Леонід Кучма заявив, що опозиціонери прагнуть перевороту в державі, тобто фактично він сказав, що всі, хто наразі не приєднався до діючої влади, прагнуть перевороту. Чи ви поділяєте таку точку зору президента?

– Думаю, що переворот нині не вигідний нікому, просто певні люди нагнітають ситуацію. А такі розмови взагалі не мають права на життя. Українці все це розуміють і цього просто не допустять.

– Як ви розцінюєте затримання міліцією чотирьох студентів із громадської організації “Пора”, які проводили театралізовану акцію “Купи собі диплом”?

– Якщо під час їхньої акції було порушення законодавства, то міліція мала право їх затримати. Потім розібралися, що там не було ніяких порушень – і студентів одразу відпустили.

– Чи є театралізована постановка порушенням законодавства?

– Думаю, їх затримали не за те, що робили театралізовану постановку. Це все дозволяється, головне, щоб воно було в межах законодавства. І необхідно подати заявку на проведення акції. У Львові проводять багато заходів – мітинги, походи… Пригадайте, які колись проводили на 1, 9 травня, 7 листопада… Це ж яку велику кількість міліції залучали, тому що саме вони несуть відповідальність за порядок і за наслідки…

– На вашу думку, чи коректно порівнювати політичні мітинги та конкретну акцію студентів? Адже, згідно з законом, для проведення театралізованої постановки не потрібно мати спеціальний дозвіл, що, власне, й було доведено в суді.

– Я хочу сказати, що до вистави ми як влада не маємо жодних претензій. Те, що студенти піднімали таке актуальне питання, як корупція, – дуже важливо і добре. Ми неодноразово обговорювали це питання на нарадах. А якщо міліція мала претензії до порядку проведення, то вона розібралась і відпустила. А влада не має жодних претензій до студентів, які проводили таку акцію.

– З ваших слів випливає, що у Львові не передбачається загострення політичної ситуації… Проте, можливо, про всяк випадок у правоохоронців є якась програма запобігання можливим неприємностям.

– Сподіваюся, нам усім вистачить мудрості для цього. Але я також відслідковую ситуацію і знаю, що правоохоронні органи діятимуть адекватно до подій. Звичайно, в цій ситуації правоохоронні органи повинні працювати на випередження. Для цього вони мають володіти інформацією. От, наприклад, був похід УНА в Києві, про це знали і спрацювали на випередження. Не допустили провокації – наперед оприлюднили всі факти (йдеться про провокації УНА Коваленка, проти яких виступила “Наша Україна”, – “Газета”). Так і повинні працювати правоохоронні органи: якщо мають якусь інформацію, то мусять її оприлюднити.

– Чи нині є така інформація по Львову?

– Ні, ми такою не володіємо.

– Чи це означає, що у Львові все спокійно?

– Кожна передвиборна ситуація не є простою, але я не можу сказати, що в місті нині відчувається напруженість. Так завжди буває напередодні виборів.

Розмовляла Наталя Онисько

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *