Продовження cкнилівської епопеї - „Львівська газета“, 12 липня

|

Наближається друга річниця трагедії на cкнилівському летовищі. Кримінальна справа, яку відкрили відразу після авіакатастрофи проти організаторів і безпосередніх учасників “кривавого свята”, набуває найнесподіваніших поворотів.

Минулого тижня львівські ЗМІ, з посиланням на львівського адвоката Віталія Домашовця, оприлюднили інформацію, буцім керівник польотами під час авіашоу на cкнилівському летовищі, генерал-майор Анатолій Третьяков подав скаргу до місцевого суду Залізничного району міста Львова про визнання незаконним подання Генеральної прокуратури, внаслідок якого він чотири місяці провів у слідчому ізоляторі.

Як вдалося з’ясувати “Газеті”, справді, в серпні 2003 року за відсутності складу злочину скасовано одну з інкримінованих генерал-майорові Третьякову статей КК України, а саме – ст. 339 ККУ (НВП-99), згідно з якою його взяли під варту (він просидів чотири місяці в СІЗО). Після того, як інкриміновану статтю закрили, пан Третьяков, згідно з чинним законодавством, отримав право оскаржити подання Генпрокуратури.

Сам Анатолій Третьяков наразі не забажав особисто підтвердити чи прокоментувати цю інформацію. Втім у розмові з кореспондентом “Газети” керівник польоту сумнозвісного Су-27 не спростовував цього резонансного повідомлення.

Як стало відомо “Газеті” з поінформованих джерел, 2 липня скаргу все ж подали в суд Залізничного району. Цим позовом Анатолій Третьяков прагне оскаржити незаконно застосовану до нього “міру запобіжного заходу” – взяття під варту, і вимагає відшкодування збитків, завданих арештом, у розмірі 10000 гривень. Виручені від справи кошти пан Третьяков має намір передати у фонд жертв катастрофи.

Варто зазначити, що повідомлення про передачу коштів різко засудив голова громадської організації “Скнилівська трагедія” Стефан Козак. У коментарі “Газеті” він заявив, що ніякого фонду, куди можна передати кошти, немає. За його словами, існує лише його громадська організація, а також засноване в квітні цього року Львівське релігійне екуменічне братство “77 ангелів”. “У нашої організації та новоствореного братства є грошові рахунки, але в статуті не зазначено про приймання благочинних внесків, – зазначив він. – Щоправда, якщо хтось забажає, може внести свою лепту для допомоги тим, хто постраждав на Скнилові”.

Щодо Анатолія Третьякова, Стефан Козак сказав: “Якщо той іде шляхом покаяння та прагне прощення, нехай іде до церкви”. Крім того, за його словами, “один із винуватців катастрофи” все ж може прийти особисто, аби дати гроші на благочинні цілі чи придбати ікону, але “без популізму”… “Наша організація – не громовідвід, тож не варто використовувати нашого бренду. Якщо хочеш зробити добро – не треба про це розповідати, – наголосив він. – Нам не потрібно будь-яких подачок сиротам із підписами льотчиків Су-27 і таке інше. Такі речі сприймаються нами дуже боляче…”

Повертаючись до поданого позову, слід зазначити, що залишається не відомо, чи місцевий суд Залізничного району миттєво візьметься за його розгляд. За словами адвоката Віталія Домашовця (захисник помічника керівника польотів під час скнилівського авіашоу підполковника Юрія Яцюка, котрий, як і Анатолій Третьяков, перебував чотири місяці в СІЗО), згідно з правовими нормами, суд може відкласти процес за цим позовом, але в жодному разі не може його скасувати. “Якби подання було неправильно оформлене, то такий варіант можливий, – зазначив він. – А так ніяких підстав для того, щоб не розглядати позову, немає. Щоправда, зважаючи на те, що кримінальну справу за звинуваченням Анатолія Третьякова повністю не закрито, розгляд його позову можуть лише перенести”.

Щодо свого підзахисного Віталій Домашовець зазначив: незважаючи на те, що терміни перебування в СІЗО Третьякова та Яцюка однакові, останній не може подати до суду, оскільки статтю, за якою він перебував у слідчому ізоляторі, повністю не закрито, тому “оскаржувати її він не має права”. Нагадаємо, що наразі Юрій Яцюк очікує рішення Європейського суду, до якого він звернувся після того, як український не дозволив оскаржити рішення суду про його арешт.

Нещодавно у справі скнилівської трагедії з’явилося ще одне повідомлення. Львівський адвокат Сергій Казимир, захисник генерал-лейтенанта Сергія Онищенка, одного зі звинувачених у катастрофі Су-27, якого 20 квітня позбавили права займатися адвокатською діяльністю, може приступити до виконання своїх обов’язків.

.24 червня суд скасував рішення кваліфікаційної комісії колегії адвокатів, згідно з яким на його адвокатську практику наклали вето. Як повідомив “Газету” сам пан Казимир, рішення суду, який поновив його права, набуває чинності 24 липня цього року.

Андрій Горуна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *