“Західенерго“ змінює керівництво - „Поступ“, 23 червня

|

Учора відбулася зміна керівництва ВАТ „Західенерго“. Замість Петра Омеляновського, який на посаді голови правління працював з 2000 року, Мінпаливенерго, володіючи 60,1% акцій підприємства, обрало Петра Позігуна. Він до липня 2003 року обіймав посаду директора Бурштинської ТЕС „Західенерго“, після звільнення працював у системі Мінпаливенерго — спочатку на Черкаській ТЕЦ, а згодом на ТЕЦ-5 у Харкові.

До того ж, як передбачав учора „Поступ“, головою спостережної ради ВАТ „Західенерго“ було обрано першого заступника міністра палива та енергетики Олексія Шеберстова, а його заступником — директора департаменту енергетики Мінпаливенерго Богдана Дацишина.

Однак ця рокіровка кадрів не відбулася без інтриг. Зокрема йдеться про намагання деяких політиків пояснити її спробою „донецьких“ угруповань взяти контроль над енергетичним ринком Західної України. Адже багато хто не розуміє доцільності заміни керівництва, оскільки підприємство під головуванням Омеляновсього працювало добре. В коментарі „Поступу“ член парламентського Комітету з питань ПЕК Петро Олійник зауважив: „Ця компанія вийшла на прибутковість роботи, чого не скажеш про катастрофічну ситуацію у „Центренерго“ та „Дніпроенерго“. „На мою думку, ця компанія найкраще працює“, — стверджує пан Олійник.

Перший заступник голови Львівської ОДА Леонід Мельник, якого, до речі, обрали членом спостережної ради „Західенерго“, у коментарі „Поступу“ висловив задоволення основними економічними показниками підприємства. За його словами, валовий показник виробництва має позитивну динаміку — зріст на 10%, а також збільшується рівень рентабельності. На запитання ж, чи доцільно було змінювати керівництво підприємства, пан Мельник не зміг відповісти. Натомість сказав: „У міністра запитайте. Як співається в пісні: „Жираф большой — йому віднєй!“ Що я можу сказати? Є філософія буття, є нова команда міністра, можливо, його стратегічні погляди й погляди „Західенерго“ у чомусь не співпадають“. Пан Мельник додав, що трагедії із цієї заміни він кадрів не робить і вважає, що й надалі „Західенерго“ працюватиме успішно.

Своєю чергою в коментарі журналістам директор департаменту енергетики Мінпаливенерго Богдан Дацишин сказав, що колишнє правління „жило одним днем, а не великими перспективами“. Зокрема, за його словами, на Бурштинській ТЕС не заміняють у потрібному обсязі обладнання, а також не здійснюють ремонтних робіт.

Щодо чуток про намагання передати „Західенерго“ під контроль „донецьких“, то Богдан Дацишин підтвердив, що дійсно серед претендентів розглядали також кандидатури представників „Донбасенерго“, оскільки в них кращі кадри та більші потужності виробництва. Однак, за словами представника Мінпаливенерго, все ж таки більше бажання очолити „Західенерго“ висловив Петро Позігун, оскільки він тут уже працював.

Натомість колишній голова правління Петро Омеляновський у коментарі „Поступу“ зауважив, що „Західенерго“ — одна з найпотужніших компаній в Україні, і вона єдина експортує електроенергію в Західну Європу. „Тому логічно, що покерувати нею багато кому хочеться“, — сказав він.

Вбачає політико-економічну гру у цій ротації і народний депутат Петро Олійник, хоча остаточних висновків він ще не зробив. „Можливо, це гра міністра ПЕК Клюєва, який очолює одне з трьох донецьких угруповань. Або ж це серйозна гра всередині донецьких угруповань за це підприємство, або ж це гра з донецькими“, — припускає Петро Олійник. Також народний обранець не відкидає можливості, що в якогось донецького угруповання є бажання захопити ласий шматок генерувальної компанії, тобто довівши її до банкрутства, потім приватизувати „Західенерго“ за мінімальні кошти. Окрім того, нардеп вважає, що новопризначений Погузін матиме вплив менший, аніж голова спостережної ради Шеберстов.

Мар`яна П`ЄЦУХ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *