Львівські вчителі припинили голодування - „Львівська газета“, 28 травня

|

Учора під час сесії Львівської міської ради мер, представники голодуючих вчителів і спеціально створений виконавчий комітет на закритому засіданні дійшли спільного рішення щодо боргу перед освітянами.

Результатом тригодинної праці стала угода, укладена між Львівською міською радою, виконавчим комітетом і координаційною радою страйкових комітетів освіти м. Львів. Згідно з угодою, міська рада зобов’язується прийняти ухвалу про резервування 2,8 млн. грн. з вільних залишків, що склалися на 1 квітня 2004 року.

Під нею підписалися народний депутат Олекса Гудима, який виступив гарантом цього документа, заступник міського голови Ірина Романів і голова координаційної ради страйкових комітетів учителів Ігор Шлапак. Відповідно до слів останнього, “ця сума дасть можливість зняти напруження в освіті та припинити голодування за умови, що ми складемо угоду, яким чином і яким людям виплачуватимуть ці кошти”.

Укладачі угоди також домовилися вжити необхідних заходів щодо виплати боргу за період 1997-2000 рр., згідно зі статтею 57 Закону України “Про освіту”, Кабінетом Міністрів України. Зокрема, виконавчий комітет, за ухвалою, прийнятою на вчорашній сесії Львівської міської ради (її підтримали 58 депутатів), повинен звернутися до уряду з вимогою врегулювати питання освітян, а також компенсувати бюджету м. Львова проведені видатки відповідно до рішень місцевих судів (нагадаємо, на 29 квітня 2004 року суди задовольнили 2100 заяв вчителів на суму 4 млн. 700 тис. грн., усього ж у судах – понад 10 тисяч заяв).

Окрім того, Верховна Рада України повинна до 1 липня ухвалити законопроект №5265 “Про порядок погашення заборгованості по виплатах, передбачених Законом України “Про освіту”. Якщо законопроект не приймуть або уряд не виконає згаданих вимог до 1.07.2004 року, міський голова Любомир Буняк подасть до 1 вересня 2004 року позовну заяву в суд на Кабінет Міністрів України з вимогою компенсувати видатки міського бюджету, які виникли в галузі освіти.

Координаційна рада страйкових комітетів освіти Львова, відповідно, взяла на себе зобов’язання припинити голодування й не організовувати жодних акцій протесту, спрямованих проти Львівської міської ради, міського голови та виконавчого комітету до 31.12.2004 року. До речі, за словами працівників прес-служби міської ради, ухвалу, прийняту на вчорашній сесії, Любомир Буняк підпише вже сьогодні.

Проте не все так просто… Саме вчора Львівська міська рада повинна була винести ухвалу про спрямування вільних залишків коштів міського та районних бюджетів, згідно з якою ці гроші розподілятимуть на всі галузі, зокрема й освіту. Але, зважаючи на те, що депутати вперше побачили проект ухвали лише вранці, документ не затвердили. Хоча й пообіцяли обов’язково розглянути його під час наступної сесії – 3 червня.

Тим часом о 17 годині під ратушею зібралося за приблизними підрахунками, 40 учителів. Під час стихійних зборів оприлюднили таку інформацію: кошти за рішеннями судів учителі отримають тоді, коли вони почнуть надходити на рахунки районних відділів освіти. А робоча група стежитиме за тим, щоб гроші надходили в Шевченківський, Франківський і Личаківський райони (ті, з яких було найбільше страйкарів).

Марічка Ільїна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *