Війни за житло - „Поступ“, 27 квітня

|

Квартирне питання у Львові набуло характеру війни за житлову площу. Випадки, коли люди з тих чи інших причин, помилково чи внаслідок шахрайства, опиняються на вулиці, щораз частіше потрапляють на сторінки львівських видань, що може свідчити лише про те, що явище стало масовим. Переважно під удар потрапляють люди, яким важко самим себе захистити: пенсіонери, інваліди, самотні і соціально незахищені громадяни. Добре, якщо людині вдасться відстояти своє право на житло з допомогою більш чи менш юридично освічених або наполегливих родичів і друзів. А якщо вона залишається з проблемою сам на сам — не так уже й важко, застосувавши юридичні терміни, а той залякування, змусити беззахисну людину підписати що завгодно.

Історія Тетяни Зозюк, інваліда ІІ групи, яка мешкає у квартирі №8 за адресою Газова, 4, майже закінчилася і майже щасливо. Суд визнав за нею право проживати у цій квартирі, щоправда, з одним нюансом: у результативній частині рішення місцевого суду Галицького району Львова не зазначили, що пані Тетяна є членом сім`ї попереднього власника квартири, як було сказано у позовній заяві, яку від її імені подав дядько Ярослав Юзва. Тому остаточну крапку у цивільній справі про право на проживання у цій квартирі має поставити Апеляційний суд.

Після смерті батьків Тетяну Зозюк прописали у квартирі на Газовій, де вона мешкала від народження, як внучку Євстахія Юзви, материного батька. Про це розповів „Поступу“ дядько Тетяни, Ярослав Юзва, який відстоював її інтереси у суді. Відразу ж після смерті дідуся майстри 403-го ЖЕКу поспішили опечатати квартиру, незважаючи на те, що сама Тетяна перебувала у приміщені. Знущання чи звичайне недбальство — важко сказати. У ЖЕКу панові Ярославу пояснили, що його племінниця прописана у цій квартирі як піднаймач, хоча він стверджує, що сам прописував її з дідусем як члена сім`ї. Жеківці вимагали довідку, яка б підтвердила родинні зв`язки між Євстахієм Юзвою та Тетяною Зозюк. Коли пан Ярослав таку довідку приніс, йому відмовили у праві ознайомитися з договором піднайму, який обов`язково мав би бути укладений з Тетяною як зі піднаймачем і зберігатися у будинковій книзі. Коли ж панові Ярославу вдалося побачити будинкову книгу, то у ній були і документи, які підтверджують родинний зв`язок, і договір суборенди зі сфабрикованими, на його думку, підписами дідуся і онучки.

Крім цього, Галицька районна адміністрація подала позов до суду на виселення з квартири Зозюк Тетяни Станіславівни, не представивши у своєму позові договору про піднайм, на підставі якого той позов і мав би ґрунтуватися, — стверджує Ярослав Юзва. Попри це, суддя місцевого суду Галицького району Людмила Городецька усе ж розпочала судову справу. Пан Ярослав, своєю чергою, як представник своєї племінниці подав зустрічний позов на Галицьку райадміністрацію про визнання племінниці членом сім`ї квартиронаймача (Євстахія Юзви) та встановлення за нею права на користування квартирою. До того ж почав вимагати проведення графологічної експертизи підписів під договором піднайму.

Розпочалася довга судова тяганина. Розгляд справи затягнувся на 11 місяців, до того ж, за словами пана Ярослава, з численними порушеннями. Зрештою суддя ухвалила рішення на користь громадянки Зозюк, проте у його результативній частині її членом сім`ї не визнано, що, згідно з документами, наданими Ярославом Юзвою, не відповідає позовній заяві. Натомість у постанові суду є лише слова: „Визнати за Зозюк Тетяною Станіславівною право на користування квартирою“. У цьому ж рішенні суду йдеться про наслідування підпису Євстахія Юзви та його внучки у договорі піднайму.

Проте цивільним позовом ця справа не завершилася. Ярослав Юзва домігся, хоча й не одразу, відкриття кримінальної справи про підробку документів. Спершу йому у цьому відмовили. Пізніше, коли із матеріалами справи ознайомився прокурор Галицького району Настасюк, постанова про порушення кримінальної справи усе ж була винесена. За словами Ярослава Юзви, порушена кримінальна справа проти посадових осіб ЖЕКу-403. Проте сам начальник ЖЕКу пан Тимчишин порушення кримінальної справи заперечує.

Як повідомили „Поступ“ у прокуратурі Галицького району Львова, зараз справа за номером 141-2984 перебуває на розгляді у Галицькому райвідділі міліції. Слідчий відділу дізнання пан Гриб спершу сказав, що справа порушена за фактом, проте детальніше розповідати щось про перебіг розслідування відмовився, посилаючись на таємницю слідства.

Ірина СИРИВКО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *