Тарифне протистояння - „Львівська газета“, 22 березня

|

Об’єднання профспілок Львівщини, яке ініціювало масові акції протесту проти підвищення цін на воду, має намір ініціювати міський ренферендум щодо відкликання Любомира Буняка з посади міського голови Львова.

До такого радикального кроку профспілки вирішили вдатися після того, як 19 березня Львівський міськвиконком затвердив нові тарифи на водопостачання та водовідведення. Відповідно до рішення, тариф на воду повинен становити 1 грн. 57 коп. за кубічний метр.

За логікою мерії, рішення виконкому послаблює соціальне напруження, оскільки попереднє рішення, на яке депутати наклали вето, передбачало тариф для населення в розмірі 1,66 грн. за кубометр води. Таким чином, виконком погодився зменшити його аж (!) на 9 копійок. Як пояснив начальник управління інженерного господарства Львівського міськвиконкому Іван Ониськовець, зниження тарифу досягнули за рахунок того, що “Львівводоканал” звільнять від сплати податків до міського бюджету. Така пропозиція, за його словами, надійшла від депутатів. “Контекст-Медіа” інформує, що проект ухвали про надання такої пільги “Львівводоканалу” готують для розгляду на найближчому засіданні сесії Львівської міської. Якщо її не затвердять, то виконком поверне попередній тариф – 1 грн. 66 коп. Економіст “Львівводоканалу” повідомила, що собівартість води становить 1 грн. 32 коп. без ПДВ.

Профспілки та депутати, які спільно виступали проти підвищення тарифів на воду називають рішення виконкому знущанням і обіцяють вдатися до радикальних дій.

“Ми ініціюватимемо проведення загальноміського референдуму про відкликання міського голови, – заявив заступник голови ОПЛ Михайло Будзан. – Мер уже не вперше проігнорував не лише нас, але й 63 депутатів міської ради. Його твердження про підвищення тарифів “на якісь 50 копійок” – це несерйозно, адже сім’ї з чотирьох осіб, яка не має лічильника, доведеться через таке підвищення доплачувати аж 18 гривень! По місту – це величезні гроші!”

ОПЛ наразі не визначилося, чи знову виведе городян під стіни ратуші, хоча ймовірність цього існує.

На думку депутата міськради Юрія Кужелюка, члена фракції “Наша Україна”, рішення виконкому – “звичайне знущання над Львівською міською радою”. “Скажіть, яке вмотивоване й економічно обґрунтоване рішення можна прийняти через 12 годин після подолання вето? Це утвердження будь-яким шляхом власного “я” Любомиром Буняком. Урешті-решт, мер мав би зрозуміти, що він не є одноосібним правителем міста, а лише представником громади, чию думку він нині вперто ігнорує”.

Нагадаємо, 23 січня Львівський міськвиконком ухвалив рішення про підвищення тарифів на воду з 1 березня, яким передбвачалося встановити ціну 1,66 грн. за метр кубічний для населення та 5,58 грн. – для юридичних осіб.

.26 лютого депутати Львівської міськради призупинили дію цього рішення. У свою чергу, мер наклав сето на відповідну ухвалу ради.

.27 лютого Львівський міськвиконком підтвердив своє попереднє рішення про підвищення тарифів на водопостачання та водовідведення з 1 березня. 18 березня депутати Львівської міської ради подолали вето. Мер теж не розгубився.

До речі, на тому ж п’ятничному засіданні міськвиконкому Любомир Буняк закликав негайно встановити в сесійному залі Львівської міськради систему електронного голосування “Рада”. Виглядає на те, що мер розраховує на розкол у лавах противників нового тарифу. “На сесійному засіданні перемогло безглуздя. Вето подолали де-юре, а де-факто його подолала лічильна комісія. Я знаю, що таке 60 голосів, адже неодноразово головував на сесії”, – пояснив Любомир Буняк свою позицію.

Микола Савельєв

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *