ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові виставили на продаж одну із найгарніших вілл міста

Андрій Котенський

|

Вілла ŁOMNICA – одна із найзагадковіших вілл Львова, споруджена на початку ХХ століття в стилі романтичного історизму, виставлена на продаж. Ще минулого місяця львівські депутати встигли віддати 0,33 га землі під віллою новоствореному ОСББ, головою якого на той час був співзасновник «Кумпеля», повідомляє Львівський портал.

За даними ініціативи Спадщина.Ua, загальна площа будівлі становить 407 кв.м. та може бути збільшена до 600 кв.м. шляхом влаштування експлуатованого горища, площа земельної ділянки для обслуговування маєтку – 30 сотих.

«Лопніця» – одна із найцікавіших та найбажаніших приватних вілл Львова поряд із «Юлієткою», «Сoнячною», «Вєжбiцькoгo», та «Нa Хрeстi». Це дійсно рідкісний випадок, що такий цінний та фактично унікальний об’єкт культурної спадщини потрапляє на публічний ринок, і для нас честь, що маємо можливість бути бодай трішки до нього причетними, та віримо, що він знайде свого найкращого нового господаря. Ця вілла може стати початком відродження історичного характеру та статусу цілої дільниці», –  повідомила засновниця ініціативи «Спадщина.UA» Ганна Гаврилів, чия команда долучилася до впорядкування будівлі.

Вілла споруджена на історичній ділянці «Вулька» в тодішній елітній заміській зоні забудови – на території поселення, закладеного ще у XVII столітті над Вулецьким Потоком. Сьогодні вона розташована в межах історичного ареалу Львова, має статус пам’ятки архітектури місцевого значення та знаходиться за адресою: вулиця Сахарова, 62А.

Збудовано цю архітектурну перлину в 1910-1911 роках за штампом авторитетного будівничого та архітектора Кароля Турковського на спільне замовлення власників земельної ділянки майбутніх відомих архітекторів та будівничих Яна Пфайфера та Станіслава Ревуцького. А в 1927-1929 роках її реконструйовано архітектурним бюро «Станіслав Ревуцький та Владислав Дердацький» для ймовірного майбутнього проживання сімей трьох синів Ревуцького. Внаслідок цього вілла отримала три окремі входи та три планувально незалежні квартири, рівно ж як і можливість автономного використання трьох рівнів об’єкту та величезного льоху у цокольному рівні зокрема.

Тут ніколи не проводили звичний в часи УРСР капітальний ремонт, відтак у віллі збереглося вкрай багато автентичних деталей: розкішні забіжні сходи з точеними балясинами та перилами, старовинна дверна та віконна столярка з латунною фурнітурою, рідні ґратки, водостічні труби та подекуди – старі печі та система опалення.

Вілла височить як основна архітектурна домінанта на крутому схилі, досконало вписана в місцевий рельєф, де колись був величезний фруктовий сад, а сьогодні – майже історичний парк, схований від людського ока та з десятками багатолітніх дерев.

Також відомо, що на період пошуку нового власника планують проводити організовані групові екскурсії для всіх бажаючих спільно з істориком архітектури Тетяною Казанцевою.

Львівський портал повідомляв, що в лютому 2024 року Львівська міська рада віддала 0,33 га землі під віллою «Ломніца» на вул. Сахарова, 62-А новоствореному ОСББ, головою якого є співзасновник «Кумпеля». Відповідну ухвалу прийняли на сесії 8 лютого, «за» проголосував 41 депутат.

Як було вказано у пояснювальній записці до проєкту ухвали, зараз вілла «Ломніца» поділена на три квартири, загальна площа будинку – 408,3 м кв. 7 лютого 2023 року власники помешкань вирішили взяти будинок на самоуправління, а 16 лютого заснували ОСББ «Вілла Ломниця».

Тобто в об’єднання співвласників багатоквартирного будинку налічувала власників трьох квартир. Головою ОСББ «Вілла Ломниця» згідно з даними аналітичної системи YouControl є львів’янин Михайло Сітарчук. Йому належала квартира №3 у віллі.

Спадщина.Ua такокож повідомляє, що зараз, після тривалих перемовин та юридичних процедур, вілла відновила свою цілісність як об’єкт нерухомості та шукає господаря.

Нагадаємо, що Михайло Сітарчук є співзасновником ТзОВ «Кумпель крафт» – мережі «Кумпель», до якої входять однойменні пивні ресторани та «Ресторація Бачевських». Загалом до Kumpel’ Group належать чотири ресторани, перша у Львові винотека Cafe1, дві пивоварні, екскурсійне агентство «Кумпель-тур» та низка крамниць.

Крім того Сітарчук Михайло Андрійович зареєстрований ще й як ФОП, який займається ресторанною діяльністю.

Як писали Фотографії старого Львова, станом на 2014 рік у будинку жила правнучка архітектора Ева Гречанюк зі сім’єю. Інші два помешкання пустували.

Вже тоді жінка зізнавалась, що вілла потребує догляду й значних капіталовкладень, що їй було не під силу. Ева Гречанюк навіть зізнавалась, що навіть задумувалась над продажем квартири, але побоювалась, що згодом будинок можуть знести.

Фото: Максим Ощіпко

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *