ОСТАННІ НОВИНИ

Австрійські реставратори передали львівському музею техніку для оцифрування фондів

Маркіян Рой

|

Музей Соломії Крушельницької у Львові отримав у подарунок від австрійської організації «Restauratоren ohne Grenzen» (Реставратори без кордонів) техніку для оцифрування музейної колекції.  Про це Львівському порталу повідомили в пресслужбі Львівської міської ради.

В колекції міститься понад 25 тисяч одиниць: це, зокрема, особистий архів Соломії Крушельницької та її родини, а також відомих музикантів – Станіслава Людкевича, Модеста Менцинського, Іри Маланюк.

Ініціаторкою співпраці музею та австрійської організації стала українська композиторка Алла Сіренко, очільниця «The Ukrainian Cultural Association in the UK» (Української культурної асоціації у Великій Британії). Вона звернулася до голови організації «Restauratоren ohne Grenzen», відомої реставраторки, докторки Патрісії Енгель, яка підтримала збір допомоги львівському музею. За зібрані кошти придбали камеру і об’єктив, комп’ютер, мережеві сховища та жорсткі диски.

Техніку з Австрії в Україну привіз австрійський диригент Парвіз Ях’яві, який саме їхав до Львова зі своїм концертом. Він розповів, що спеціально цікавився творчістю Соломії Крушельницької та щасливий допомогти музеєві: «Оцифрування є надзвичайно важливим, адже якщо архів не діджиталізований – він не є доступний. Таким чином можна буде більше розповідати про Соломію Крушельницьку світові».

Його думку підтримує директор Музично-меморіального музею Соломії Крушельницької у Львові Михайло Кобрин: «Для нас це дуже радісна подія! Завдяки цій техніці ми зможемо не лише зберегти культурну спадщину для наступних поколінь, але і удоступнити цифрові копії для дослідників».

Головна зберігачка фондів Ірина Криворучка наголошує, що музей має тривалу співпрацю з австрійськими інституціями, зокрема, Австрійське бюро кооперації у Львові долучилися до презентації україномовного видання книг про видатну українську співачку Іру Маланюк: видання її спогадів «Голос серця. Автобіографія співачки» та книгу Стефанії Павлишин «Історія однієї кар’єри».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *