“Леоні”д Кучма? - „Львівська газета“, 27 лютого

|

Учора о 10.30 на Скнилівському летовищі у Львові приземлився президентський літак. Леоніда Кучму в аеропорту зустрічали голова ЛОДА Олександр Сендега, голова Львівської облради Михайло Сендак, міський голова Львова Любомир Буняк, керівники всіх силових структур області та депутат від СДПУ(о) Ігор Шурма.

Разом із президентом до Львова прибули міністр транспорту Георгій Кірпа та перший заступник голови ДПА України Сергій Медведчук.

Щойно приземлився літак, Леонідові Кучмі подали автобус львівського виробництва “Золотий лев” (Лайнер 10). Через кілька хвилин після того, як глава держави піднявся в салон, з автобуса пішов дим, і президент змушений був покинути небезпечний об’єкт. Для Леоніда Кучми негайно підігнали автобус імпортного виробництва “Сканія”, в якому він і відбув з аеропорту. Вогнеборці ж гасили пожежу, оскільки з багажного відділення автобуса йшов дим.

На виїзді з аеропорту президента зустрічали близько 250 пікетників із плакатами “Дякуємо за Сихівський міст” і державними прапорами та прапорами СДПУ(о). Такі ж “мобільні” пікетні групи з 5-10 осіб з обов’язковими транспарантами та прапорами СДПУ(о) зустрічали Леоніда Даниловича в різних точках його маршруту. Як стало відомо “Газеті”, більшість пікетників прибули за рознарядкою з Дрогобича й інших районних центрів. Були серед них і студенти, яких звільнили від занять.

До речі, прес-секретар президента України Олена Громницька чомусь спростувала повідомлення про пожежу, що нібито сталася в автобусі президента. Вона повідомила, що виникли проблеми з двигуном президентського автобуса, тому його замінили, тож глава держави продовжив рух за маршрутом, повідомляє “Інтерфакс-Україна”.

Учора близько півтора тисячі осіб зібралися біля стін ЛОДА на мітинг, спрямований проти приїзду до Львова президента України Леоніда Кучми. Організували цю акцію ЛОО УРП “Собор”, “Батьківщина” та УНА-УНСО. Навколо було чимало антикучмівських транспарантів, один із них найбільше впадав у вічі: “Кучма – холуй Москви!”

“До нас завітали сам президент, – іронічно розпочав свою промову на пікеті народний депутат Ярослав Кендзьор. – Свого часу, у 1999 році, ми проголосували за нього, і це – реальність. Але тоді ми висунули вимогу, щоб Кучма став українським президентом. Але він як був, так і залишився холуєм Москви. Нас він називає “фашистами” та “нашистами”. А під час свого перебування в Польщі “обгадив” львівську громаду”.

Звідусіль почулися крики “Ганьба!”, “Паскуда!” Якась бабуся, сперечаючись із правоохоронцем, влаштувала збоку свій міні-мітинг, намагаючись перекричати промовця.

– У Стрию Кучма відвідає українсько-німецьке підприємство “Леоні”, – продовжував народний депутат. – Але якби не він, то інвестиції західних держав в українську економіку були б в стократ більшими. Кучма та його уряд винуватий у тому, що мільйони українців поневіряються по інших державах, заробляючи на кусень хліба.

Голова ЛОО УРП “Собор” Ростислав Новоженець розпочав свій виступ словами:

– Сьогодні на Львівщину прибув вітчим України – Леонід Кучма. Прибув як справжній злочинець – тишком-нишком від львів’ян. Він далекий від реального життя, яким живуть люди, не хоче бачити їхніх страждань. Ганьба йому!

За словами пана Новоженця, для Кучми слід було організувати зустріч із букетами будяків і чортополоху, і нагодувати його обідом пересічного українця, який змушений животіти на прожитковий мінімум – 205 гривень. “Леоніду II треба пообідати у вокзальному буфеті маргарином і чорним хлібом, а запити це все чаєм “Принцеса Нурі”, – додав голова УРП “Собор”. До цих слів дуже добре підійшло інше гасло: “Кучма – це злидні та безнадія”.

“14 лютого конференція Львівської крайової організації НРУ прийняла звернення до виборців Львівщини у зв’язку з намаганням членів фракції “Соціальна справедливість” здійснити в обласній раді есдеківський переворот і змінити керівництво, – розповів “Газеті” народний депутат Ярослав Кендзьор. – Ми вирішили пікетувати членів цієї фракції за робочими та домашніми адресами. Розпочали це робити минулого четверга. На сьогодні заплановано пікетування ще трьох об’єктів, це: ВАТ “Львівавтотранс” (керівник – Ігор Дума), Інститут внутрішніх справ (Володимир Ортинський) і “Львівгаз” (Михайло Шевців). Ще не було й згадки про можливий візит Кучми, а ми вирішили зібратися тут саме сьогодні. Потім нас наздогнала звістка про візит президента. Ця інформація привела сюди додаткову кількість людей”.

Перебуваючи у Стрию, президент відвідав ТзОВ “Леоні Ваерінг Сістемс”, яке спеціалізується на виробництві кабельних мереж для автомобілів компаній “Дженерал Моторз” та “Опель”, та поспілкувався з громадянами, які тримали в руках гасла “За політичну реформу” та “Кучма, наведи порядок на Львівщині”.

Однак Леоніда Кучму в Стрию зустріли не тільки схвальними гаслами. До приїзду президента 236 стриян підписали відкритий лист до Леоніда Кучми, в якому вимагають “покласти край переслідуванню опозиційної преси; надати опозиції рівні з провладними партіями можливості вести передвиборну кампанію; усунути від владних важелів клан Медведчуків; припинити цькувати голову Львівської обласної ради Михайла Сендака”.

На думку стриян, терпіння народу має межі, і якщо “ви надалі продовжуватимете антинародну діяльність, залишаємо за собою право на акції громадянської непокори”, – йдеться у відкритому листі.

Також президент зустрівся з журналістами. “На українсько-німецькому підприємстві “Леоні” існують дві проблеми, – повідомив Леонід Данилович. – Це проблема з ПДВ і з митницею. Але вони будуть вирішені 3 березня, коли з’явиться відповідна постанова уряду. До поїздки у Стрий мене спонукала німецька сторона, яка підняла питання цього підприємства. Тому я вирішив розібратися в ситуації і беру “Леоні” під свій особистий патронат. Підприємство знову буде рухатися вперед”.

На запитання журналістів, чи боїться Кучма приїжджати до Львова, відповів: “У моєму віці і досвіді я вже не боюся нічого. А не приїжджаю до вас, тому що ви не запрошуєте. Запросите – приїду”.

Президент також повідомив, чому звільнив чотирьох голів районної державної адміністрації у Львівській області. “Я не повинен був їх звільняти. Але якщо вони не згідні з моєю політикою, вони мали б самі написати заяву на звільнення”, – заявив він.

Кучма також повідомив, що готовий зустрітися з головою Львівської обласної ради Михайлом Сендаком. “Я його в аеропорту бачив, потиснув руку, буду відлітати і знову потисну”. На цьому, вочевидь, розмова закінчиться…” У відповідь на запитання, чи має намір звільняти Сендегу, Леонід Данилович покликав пана Олександра і запитав: “Тобі що, набридло працювати губернатором?!”

Богдан Мазур, Василь Трухан

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *