Війна через сміття - „Поступ“, 18 лютого

|

Міська рада до 27 лютого повинна укласти з Жовківською райрадою угоду про закриття Грибовичівського сміттєзвалища. Інакше жовківчани обіцяють закрити його вже найближчим часом. Таке рішення ухвалили на вчорашній надзвичайній сесії Жовківської райради.

Ультиматум, за їхніми словами, продиктований тим, що є небезпека під час весняного паводку виливу стічних вод зі сміттєзвалища. До того ж, згідно з рішенням облради, сміттєзвалище в Грибовичах мають закрити 2006 року, а львівська міська влада, за словами голови Жовківської райради Ігоря Максиміва, жодних кроків для цього не робить.

Ще раніше, нагадаймо, головний санлікар області Роман Павлів заявив, що в ґрунтах та криницях навколишніх населених пунктів є перевищення важких металів. Тому, на його думку, логічно було б закрити сміттєзвалище вже 1 квітня 2004 року. Однак голова постійної депутатської комісії з питань природокористування та природних ресурсів Львівської міськради Мирон Колодко вважає, що рішення санепідеміолога та жовківських депутатів є популістськими й несерйозними. „Ще треба подумати, що краще для жовківчан: закрити сміттєзвалище чи залишити чинним. Хотів би я побачити, що скажуть вони за рік-другий, коли туди не буде йти ані копійки, і вони зі своїми екологічними наслідками залишаться наодинці“, — каже він. На його думку, набагато краще було б на місці сміттєзвалища побудувати сміттєпереробний завод із найсучаснішими технологіями.

До того ж перший заступник міського голови Василь Кравців вважає, що міську владу в бездіяльності звинувачують безпідставно. „На цей рік ми запланували низку заходів. Наприклад, хочемо спроектувати збірник інфільтраційних вод, який перешкоджатиме потраплянню їх у ґрунт. Також ми плануємо проектування сміттєпереробного блоку на сміттєзвалищі“, — каже він. Знайти місце для нового сміттєзвалища, за його словами, малоймовірно. Двічі, коли вони знаходили можливі місця, селищні громади виступали проти.

У будь-якому разі, на наступній сесії, на думку Мирона Колодка, це питання вирішити не вдасться. Очевидно, ще будуть переговори, і кожна сторона пропонуватиме компромісні варіанти.

Вікторія ПРИХІД

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *