Богдан Матолич: “Людина не може сьогодні працювати за 100 гривень” - „Львівська газета“, 11 лютого

|

На відміну від попередніх років, у сфері соціального захисту 2004 року немає заборгованості із соціальних виплат. Її цілком погасили, а це – 35 мільйонів гривень матеріальної допомоги для малозабезпечених і багатодітних сімей, 16 мільйонів гривень із виплати субсидій. Про напрямки соціальної політики в області “Газеті” розповів Богдан Матолич.

– Що роблять для того, щоб не було нової заборгованості?

– Передусім слід дотримуватися календарних виплат. По-друге – забезпечити державного регулювання у виплаті зарплати. Наприкінці минулого року 15% працездатного населення отримали зарплату, меншу від встановленого мінімуму. Не можна забувати і про планку середньої зарплати по Україні. Лише цьогоріч область уперше переступила поріг життєвого мінімуму та вийшла на показник середньої зарплати 490 гривень. Ну і, звичайно, треба погасити заборгованість із зарплати.

– Чому торік 15% працездатного наcелення області отримали зарплату, меншу ніж встановлений мінімум?

– Бо недержавні організації не дотримуються норми заробітної плати. Це – тіньова зарплата. Це – виплата зарплати в конвертах. Людина ж не може працювати сьогодні за 100 чи 120 гривень, а, очевидно, вони її отримують якимсь іншим чином. І щоб детінізувати цю ситуацію, треба державними важелями змусити дотримуватися державних гарантій регулювання зарплати.

– Що цього року зроблять для покращання становища неповносправних?

– Прийняли державну й обласну програми допомоги інвалідам. І основне завдання – інтеграція неповносправних у нормальне суспільне життя. Тобто слід створити робочі місця для інвалідів. Зараз уже 14,5% неповносправних мають їх. Це – створення умов безперешкодного пересування неповносправних. Нині ті споруди, які здають в експлуатацію, потрібно пристосовувати, щоб неповносправні, передусім ті, які користуються візочками, не відчували дискомфорту. Те саме стосується і пересування містом, наприклад, потрібні звукові світлофори. Створюють мережу реабілітаційних центрів для інвалідів. Вони вже є на Хуторівці та Сихові.

– Минулого року дуже активно обговорювали питання створення автобусів для неповносправних, які пересуваються у візочках. Чи випускають ці автобуси? Коли вони будуть?

– Автобусів не випускають. Насамперед через брак коштів. Сьогодні програми для розв’язання проблем неповносправних фінансують із фонду соціального захисту неповносправних. На жаль, у більшості районів області надходження у цей фонд є недостатнім. У районі чи місті щорічно затверджують перелік підприємств, які повинні бронювати робочі місця для працевлаштування неповносправних. Якщо підприємство не має таких робочих місць, то воно повинно сплатити штрафні санкції в розмірі 4% від фонду заробітної плати.

– Більшість підприємств, які мусять сплачувати штрафні санкції, сьогодні просто не вносять їх у фонд, тому він недоотримує цих коштів. Не роблять із різних причин. На жаль, законом не врегульовано стягнення цих коштів. Минулого року із фонду на програми для неповносправних отримали 5,8 мільйона гривень, а до фонду надійшло менш ніж 3 мільйони. Це головна причина, через яку не можемо сьогодні розширити програми реабілітації неповносправних.

– Які проблеми є в соціальних центрах для неповносправних?

– Наприклад, у центрі “Джерело” вичерпано внутрішні можливості утримання центру, виплати людям зарплати. Досі це були кошти меценатів і спонсорів. Тому нині ведемо переговори з Міністерством праці та соціальної політики, щоб “Джерело” перевести на державне фінансування. Це також один із напрямків розширення мережі реабілітаційних центрів. На базі цього центру мусимо створити нову структуру, співзасновниками якої буде і держава, бо не можемо фінансувати громадську недержавну організацію, і через цю структуру дамо їм дотацію.

– А як забезпечують захист, напевно, найбільш вразливої верстви населення – пенсіонерів?

– Наступне, що втілюватимемо, – це забезпечення пенсійної реформи. Питання дуже складне, бо пенсійну реформу сприймають неоднозначно. Треба проводити більше роз’яснювальної роботи та розказати людям, що вона потрібна; що її реалізують для наступного покоління; вказати на те, що люди отримають від цієї пенсійної реформи. Зміниться виплата пенсій, вона залежатиме від їхнього заробітку – легального заробітку. В нас є ціла програма, затвердили відповідні заходи. І ми реалізовуватимемо цю справу.

– Чи можна детальніше пояснити суть пенсійної реформи?

– Багато людей пов’язують пенсійну реформу із нинішніми пенсіонерами. Вона не розрахована на них. Вона розрахована на майбутнє покоління. Методом накопичування зарплати людина з 1 січня 2004 року власноруч заробить собі пенсію. Щодо нинішніх пенсіонерів, то тут ввели методику перерахунку пенсій, зняли верхню планку, бо досі існувало обмеження: найбільша пенсія становила до 150 гривень. Беруть до уваги стаж і заробіток. І ті люди, які мають відповідний стаж і отримували добру зарплату, мають збільшення пенсії. Інші ж громадяни не отримали підвищення. Наші дослідження показали, що при перерахунку пенсія значно підвищена близько у 20% пенсіонерів, а це і удвічі, і утричі. Сьогодні трапляються випадки виплати пенсії поза тисячу гривень. Але це залежить від того, яку людина отримувала зарплату. Тому треба наголошувати, що ця пенсійна реформа дасть свій результат майбутньому поколінню. Люди мусять зрозуміти, що до пенсійного накопичувального фонду не зараховують тієї зарплати, яку отримують у конвертах, якої не оприлюднюють, не оподатковують. Це повинен усвідомити кожен.

– А що це дасть зараз?

– З одного боку – виведе з тіні реальний заробіток. Бо коли говоримо про реальні доходи, то вони далекі від тих, які є. А з другого боку – дасть можливість людям самостійно управляти майбутньою пенсією. Це один із аспектів роботи всього соціального захисту.

– Нещодавно підбили підсумки травматизму в області. Що роблять у цьому напрямку?

– Уже розпочали велику роботу зі зменшення травматизму. Активно запрацював фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві. Створено відповідні структури у відділі охорони праці. В області давно працює територіальне управління державного нагляду за охороною праці, але результати останньої ради забезпечення життєдіяльності показали, що рівень травматизму є досить високим. У невиробничій, побутовій сферах упродовж року зазнають травм понад 90 тисяч осіб. Торік майже 2300 загинули. Високим є травматизм і на виробництві. Немалі показники професійних захворювань. Тому у сфері соціального захисту одним із пріоритетів визначили гарантування безпечних умов праці. Не тільки створення нових робочих місць, але й безпечних.

– А яка нині в області ситуація на ринку праці?

– Цього року застосуємо мотиваційні заходи, щоб людям було цікаво створювати нові робочі місця. Практика попередніх років свідчить, що надання допомоги безробітним для створення власної справи виправдовує себе. Безробітному виплачують допомогу за певний період у вигляді безпроцентного кредиту. За ці кошти безробітний може створити власну справу.

– Такі бізнес-проекти вже втілили?

– Минулого року заснували близько тисячі таких підприємств. Це виправдовує себе. Людині потрібно звернутися в центр працевлаштування за місцем проживання. А другий напрямок – це виплата дотацій роботодавцям із фонду соціального страхування від безробіття на створення робочих місць. Звичайно, підприємство повинно виконати певні умови: не мати заборгованості із зарплати, демонструвати стабільну динаміку розвитку. Такі нетрадиційні методи сприятимуть зменшенню безробіття. Активно взялися за вивчення трудової міграції. На жаль, не маємо конкретних даних, скільки людей виїхало з області на заробітки за кордон.

– Що це дасть?

– Потрібно сформувати систему соціального захисту людей, які перебувають на заробітках за кордоном. З приводу цього ведемо переговори з Польщею, Чехією й іншими державами. Як наші люди на цих територіях захищені?

Вони потрапляють там у різні нестандартні ситуації. Хто ними повинен опікуватися, як їх знайти? Як домогтися в переговорному процесі з тими державами якихось домовленостей про захист: аби людина знала – якщо вона виїжджає за кордон на заробітки, то в конкретній ситуації буде захищеною.

Розмовляла Валентина Люля

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *