“Рівняння з трьома невідомими“ - Львівська газета, 14 січня

Ратуша-ForUm

|

НАКАЗУ на звільнення з посади голови ДПА у Львівський області Сергія Медведчука та його призначення першим заступником голови ДПА України у Львові ще не бачили. Олег Зуєвський, начальник відділу прес-центру ДПА у Львівський області, в коментарі “Газеті” повідомив, що в таких випадках є певна процедура. “Варто запитувати в Києві, – зазначив він. – Наразі обов’язки голови виконує перший заступник Юрій Лепецький. Ми наказу ще не бачили”.

У прес-центрі ДПА України також повідомили, що наказу ще не отримали. На жаль, високопоставлені працівники прес-служби відмовилися від публічних коментарів. Проте заявили, що є указ президента, який у цьому випадку є головним документом. А наказ про призначення та звільнення – питання процедурного характеру. У прес-центрі також повідомили, що жодною інформацією щодо ймовірного нового голови ДПА у Львівський області не володіють.

Наразі у Львові говорять про дві найбільш імовірні кандидатури на вакантне місце – Олексія Сторчила, начальника Дрогобицької ОДПІ, й Анатолія Данилишина, начальника головного управління держбюджету Міністерства фінансів України, депутата Львівської обласної ради.

Пан Сторчило в коментарі “Газеті” заявив, що з ним жодних розмов не вели. “Наразі немає жодних підстав для цих припущень, – стверджує він. – Якби були, то зі мною вели б якісь розмови. Жодних пропозицій наразі не було. Крім цього, я працюю, мені подобається моя робота. Чи я б погодився? Не хотів би це коментувати”.

Натомість його земляки, які співпрацювали чи співпрацюють із ним, неоднозначно ставляться до його постаті. Мешканець Дрогобича Михайло Сендак, голова Львівської обласної ради, вважає, що очолювати податкову службу повинен безпартійний (Олексій Сторчило – член СДПУ(о) – “Газета”). “Призначати потрібно не члена партії, а фахівця, – зазначив пан Сендак у коментарі “Газеті”. – Якщо міняти есдека на есдека, нічого не зміниться. Буде така ж система відмивання грошей. Треба змінити не людей, а систему”.

Мер Дрогобича Михайло Лужецький не впевнений, що Олексій Сторчило може займати таку посаду. “Мені важко оцінювати, – говорить він. – Коли мене обрали мером, то впродовж року в нас була досить добра співпраця. З моєї ініціативи він став членом виконавчого комітету міської ради. Виглядало на те, що він уболіває за місто, проте пізніше я розчарувався в ньому. Власне, після історії з ПП “Папірус-2002” (про відшкодування ПДВ цьому підприємству з міського бюджету Дрогобича йшлося в числі від 30 грудня 2003 року в матеріалі “Сумнівні відшкодування ПДВ” – “Газета”). Тоді ж прийняли рішення про виведення його з виконкому. На таких посадах повинні бути чесні люди, які здійснюють прозоре керівництво”.

Історію з ПП “Папірус-2002” панові Сторчилу згадав і Михайло Ваврин, депутат обласної ради, екс-начальник Львівського училища професійної підготовки міліції УМВС України у Львівській області. Проте пан Ваврин вважає свого земляка гарним професіоналом. “Це освічена людина і добрий фахівець у галузі податкової служби, – переконаний він. – Але, на жаль, він перебуває під впливом нинішнього керівництва ДПА у Львівської області. На посаді у Дрогобичі він реалізовував плани, які не пішли на користь місту”.

Що стосується Анатолія Данилишина, другого ймовірного кандидата, то про нього у Львові дещо призабули. Працюючи в Києві, він не часто з’являється на засідання сесії. Проте саме він був одним із керівних осіб, які стояли біля витоків податкової служби нашої області.

Анатолій Данилишин прийшов у новостворену ДПА у Львівській області в 1993 році, під час керівництва Олега Волинського, пропрацював до квітня 2001 року, коли повернувся в облдержадміністрацію заступником губернатора Михайла Гладія. Саме повернувся, бо кар’єру розпочав саме тут, пройшовши всі щаблі фінансової служби – від економіста обласного фінансового управління до начальника. Анатолій Данилишин якийсь час працював із Мироном Янковим, а 2002 року перейшов на посаду в Мінфін.

Цікаво, що коли обирали голову обласної ради нинішнього скликання, пан Данилишин був одним із серйозних конкурентів пана Сендака.

Кандидатуру Анатолія Данилишина вважають імовірною насамперед через його фаховість, добре знання регіону, а відтак – можливість швидко зібрати команду.

Оприлюднюють і таку версію: мовляв, головою ДПА у Львівській області може стати львів’янин, який має добрі стосунки з “донецькими”. Проте жодного конкретного прізвища не називають, тому немає меж для фантазії.

Наталя Онисько

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *