Обережно: гори - „Поступ“, 12 січня

Ратуша-ForUm

|

З початку цього року безпосередньо на лижній трасі гори Тростян (у смт Славську Сколівського району) травмувалося 55 туристів-лижників. Також рятувальники знайшли і доставили до місця проживання 10 осіб, які заблукали в горах, — повідомляють в управлінні з питань надзвичайних ситуацій Львівської ОДА. Загалом же за час зимового періоду рятувальники 6 разів долучалися до пошуку заблукалих. Для порівняння: за торішню зиму до медичних закладів доставили 258 туристів, з них 152 травмувалися у горах. Загалом цього року передбачається не менша, а з огляду на наплив відпочивальників, і більша кількість травмованих у горах Львівщини туристів.

Першоджерелом проблеми в обласному управлінні надзвичайних ситуацій ОДА вбачають те, що мало хто з відпочивальників дійсно вміє кататися на лижах. Більшість травмованих — новачки. До того ж, кількість туристів з року в рік зростає. А власники баз зазвичай не переймаються тим, чи є інструктори й рятівники.

Згідно з постановою Кабміну, усі власники потенційно-небезпечних об`єктів (серед них і гірськолижні спуски) повинні забезпечити своїм клієнтам відповідну безпеку. Тобто вони повинні або укласти угоди зі спеціалізованими аварійно-рятувальними службами (в нашій області цим займається львівське реґіональне відділення державної спеціалізованої аварійно-рятувальної служби пошуку і рятування туристів МНС України), або ж створити свої аварійно-рятувальні служби. Наразі, як повідомляють в обласному управлінні надзвичайних ситуацій ОДА, на Львівщині тільки одна база „Динамо“, яка розташована на горі Тростян, має такий договір. Але й вона повністю не оплачує обслуговування (мали б платити 2 тисячі гривень щомісяця). До слова, за даними управління, 1 підйом на крісельній дорозі на гору тут коштує 5 гривень, а на бугелях — 3 гривні.

Зараз питання безпеки туристів розглядає комісія з питань техногенної екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій області. Отож нині обстежують лижні спуски, оцінюють рівень організованої власниками гірських баз безпеки тощо. Залежно від результатів, на засіданні комісії, яке має відбутися цього тижня, визначатимуть, як покращити умови відпочинку та рівень надання допомоги туристам. Недостатньо дбайливих господарів баз, вихваляються в управлінні, спершу попереджатимуть по-доброму — їм надсилатимуть приписи із вказівками що і за які терміни потрібно зробити. Якщо ж ці приписи буде проігноровано, застосовуватимуть радикальніші методи, зокрема закриватимуть бази для відпочинку.

Хоч з іншого боку кількість рятівників та їхнє оснащення (бракує засобів зв`язку тощо), м`яко кажучи, бажають бути кращими. У Львові є лише 14 рятувальників, аби за необхідності виїхати на пошуки тих, хто заблукав. Ще 8 рятувальників чергують на місті основного об`єкту гірськолижних трас — на горі Тростян, де зазвичай найбільше відпочивальників (від 2 до 5 тисяч.), а відповідно, найбільше випадків травмування. Інші ж гори не обслуговують узагалі, мабуть, з огляду на малу кількість рятувальників. Якщо ж врахувати те, що більшість туристів зупиняється у приватному секторі, де ніхто не переймається, куди людина пішла і коли повернулася, то більшій частині відпочивальників залишається уповати лише на себе та Бога. Щоправда, запевняють в управлінні надзвичайних ситуацій ОДА, на території Львівщини ще не траплялося такого, щоб не знайшли заблукалого туриста.

Катерина ЗЕЛЬМАН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *