Олег Сало: Не святі горшки ліплять - „Львівська газета“, 17 грудня

Ратуша-ForUm

|

ВИКОНУЮЧИ свою обіцянку перед “Львівською газетою”, новий начальник УМВС, полковник Олег Сало у день свого представлення дав перше інтерв’ю саме для нашого видання.

– Пане полковнику, серед ваших попередників були особи, які відключали у приміщенні УМВС ліфти (офіцери мають бути спортивними), або вдавалися до масових звільнень (очищення лав). Якому управлінському векторові надає перевагу новий начальник полковник Олег Сало?

– Ви знаєте, не дуже серйозно робити заяви на кшталт: я зверну особливу увагу на боротьбу з зґвалтуваннями чи наркоманією. На мою думку, міліцейським керівник обласного рівня повинен бути зацікавлений у покращанні роботи правоохоронних структур усіх рівнів і всіх сфер. Але я б хотів наголосити, що насамперед зроблю все можливе, аби громадяни Львівщини почувалися на вулицях безпечно та були захищеними. Подивіться, до чого ми дійшли: львів’ян можуть безкарно грабувати в під’їздах і обкрадати в маршрутках, викрадення автотранспорту стало нормою, хулігани заповнюють старовинні вулиці Львова, а хамство стає звичайним явищем. Хіба може патріотично налаштована людина дивитися на такі речі спокійно? Наступний етап – боротьба з корупцією й організованою злочинністю: нехай дехто не мріє, що ця борня завершиться звичайним паперовим валом адмінпротоколів. Я маю намір підняти “на поверхню” багато кримінальних справ, щодо яких міліція спрацювала добре, але на наступних етапах їх просто розвалили. Ще одне я можу пообіцяти твердо: в жодному разі не допущу укриття злочинів ні проти особи, ні проти державності, і не дозволю собі у спілкуванні з підлеглими “палочної системи”. Переконаний, що через силу хорошої роботи від правоохоронця не доб’єшся. Тобто тих, хто працює на совість, треба заохочувати, хто не хоче працювати – повинен піти. Органам не потрібний баласт.

– Якою ви бачите свою кадрову політику?

– Сьогодні на зустрічі з особовим складом я сказав офіцерам: “Ваша біда, а може, й щастя в тому, що я багато знаю про наших працівників”. І хорошого, і поганого. Я знаю тих, хто прикриває певні комерційні структури, і тих, хто допомагає злочинцям. Для когось це, без сумніву, погано, але для більшості – надзвичайно добре. Мені неприємно, коли з трибуни лунають заяви про те, що “прийде Сало, і чесні працівники міліції підуть із органів внутрішніх справ”. Повірте, я захищатиму своїх працівників від необґрунтованих звинувачень, але коли раптом виявиться, що “чесний” працівник міліції – нероба та хабарник, чи професійний спеціаліст із надання “міліцейських дахів”, то я б порадив не прикривати свою лінь удаваною “принциповістю”. Про таких я відразу ж передаватиму матеріали в ЗМІ, а друкувати їх чи ні – це вже справа вашого сумління. Коли в мій бік кидали звинувачення про те, що “Сало незаконно реєструє автомобілі”, то це лише тому, що я декому перекрив грошові потоки від незаконної реєстрації автотранспорту. Для чого я потрібен таким особам?

Сьогодні, 15 грудня, відразу після представлення, я зібрав усіх керівників галузевих служб і повідомив свої принципи роботи. Кадрова політика: професіоналізм і дисципліна. Тримати на роботі тільки через те, що хтось “хароший парень” я наміру не маю. І не має значення, звідки прийдуть справжні фахівці – з ДАІ чи транспортної міліції. Не святі горшки ліплять.

За сім місяців своєї роботи в транспортній міліції я в цьому переконався і маю чим похвалитися. Нині відшкодовано всі збитки, завдані залізниці, збільшився відсоток розкриття й економічних злочинів, так і злочинів суто кримінального характеру, розкрито навіть кілька справ минулих років.

Головне – результат. Навіть якщо людина особисто мені неприємна, але є висококласним спеціалістом – вона буде в моїй команді. Кадрове ядро буде збережене. Єдиний радикальний крок, який я зроблю – це повна заміна прес-центру УМВС. Я бачу цю структуру більш потужною, а діяльність її набагато багатограннішою.

– Ви є депутатом обласної ради. Ваша депутатська діяльність не зашкодить роботі керівника обласної міліції?

– Я очікував цього питання, і було б дивно, коли б ви про це промовчали. Будьмо серйозними: моє депутатство ніколи мені не зашкодить. Без сумніву, я є державним службовцем, призначеним на цю посаду з відома президента, і запевняю: ту політику і ті погляди, які впроваджує всенародно обраний президент, впроваджуватиму я і в області. Міліція поза політикою бути не може. Але це є політика державності. А от політику окремих партій або партійних груп правоохоронна система підтримувати не може і не буде. Ми працюємо для охорони інтересів усього суспільства, а не його виокремлених політструктур.

Тепер вам зустрічне питання: а чи відомо ЗМІ, що сьогодні потреби міліції з матеріально-технічного забезпечення задоволені лише на 20 відсотків? Як може напівроздягнутий міліціонер чи дільничний, який має “під собою” 4-5 сіл і не має транспорту, результативно працювати? Яка може бути підтримка населення для структури, яка не здатна його захистити? Коли журналістові затримати зарплату та не видати йому диктофон чи відеокамеру – зробить він якісний продукт?!

А на якому рівні спецтехніка?! Чи відомо журналістам, що у Франції з 50 відсотків розкритих злочинів дві третини розкрито за допомогою технічних засобів! А наші “опери” розкривають більшість злочинів власними ногами та головою.

– Як ви вирішуватиме в області питання, про яке ще Булгаков казав, що “воно зіпсуло людей” – квартирне?

– Маєте слушність: скільки я не стояв на чергах, жодного разу квартири так і не отримав. Однією з нагальних проблем, яку я маю намір вирішити реально, буде саме побудова квартир для міліціонерів. Адже маючи надійні тили і мій підлеглий працюватиме з більшою віддачею. У нас є будівельні бригади і мій заступник з тилу звітуватиметься щотижня про темпи цих робіт. А я “звітуватиму” щодо всіх цих проблем перед мас-медіа.

Микола Савельєв, „Львівська газета“, 17 грудня

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *