ОСТАННІ НОВИНИ

Більшість поляків хочуть, щоб військові збивали російські об’єкти над Польщею

|

Більшість мешканців Польщі виступають за те, щоб її військові збивали об’єкти, що пролітають над польською територією під час атак Росії на Україну, навіть якщо вони не впевнені, що це за об’єкти. Про це свідчать дані опитування, проведеного компанією SW Reaserch для Rzeczpospolita, повідомляє Європейська правда.

В опитуванні було поставлено запитання «На вашу думку, чи повинна Польща збивати об’єкти, що пролітають над нашою територією під час нападу Росії на Україну, навіть якщо немає впевненості, що це за об’єкти?».

Відповідь «так» у вищезгаданому опитуванні обрали 58,5%. Протилежної думки дотримуються лише 22,1% респондентів, а 19,4% людей обрали відповідь «не маю певної думки».

Результати відрізняються для кожної групи залежно від статі, віку чи освіти.

Ствердну відповідь частіше обирали жінки – відповідь «так» обрали 60,8% респондентів-жінок. 20,0% – «ні».

Водночас, це ж рішення підтримують 55% чоловіків, а категорично проти – 24,4%.

Опитування було проведене дослідницькою агенцією SW Research серед користувачів онлайн-панелі SW Panel 27-28 серпня 2024 р. Аналіз охопив групу з 800 інтернет-користувачів віком від 18 років і старше.

Що передувало: Після масованого обстрілу Росією України вранці 26 серпня Польща заявила про порушення її повітряного простору «об’єктом», який імовірно був безпілотником-камікадзе. Командувач оперативного командування Збройних сил Польщі Мацей Кліш сказав, що об’єкт, судячи з траєкторії, швидкості та висоти, точно не був ракетою і скоріш за все йдеться про безпілотник.

Польські ЗМІ з посиланням на співрозмовників в армії повідомили, що там схиляються до версії про «Шахед» і що він пробув у повітряному просторі країни щонайменше 33 хвилини.

Як повідомляв Львівський портал, можливість перехоплення ракет і дронів над західними областями передбачає двостороння угода, підписана у липні між Україною та Польщею. Таким чином поляки посилили б захист над частиною України й вбереглись би від потрапляння російських цілей у власний повітряний простір.

Проте згодом міністр оборони Польщі заявив, що його країна не буде збивати російські ракети, які летять через Україну в її напрямку, якщо не буде відповідного рішення на рівні НАТО.

Після засідання Ради Україна – НАТО 28 серпня міністр оборони Рустем Умєров заявив, що Україна продовжує обговорювати з партнерами створення над західними областями так званого «щита протиповітряної оборони».

Під час масованих атак РФ по Україні Польща регулярно піднімає в небо свої винищувачі F-16, однак вони не збивають російські ракети навіть тоді, коли ті заходять у її повітряний простір.

Вночі 24 березня 2024 року російська ракета залетіла на територію Польщі і перебувала в її повітряному просторі 39 секунд. Її не збили, тож вона повернулась назад в Україну та вдарила по Львівщині.

Командування Збройних сил Польщі заявило, що не ухвалювало рішення збити російську ракету, бо знали, що ракета не летітиме вглиб їхньої країни.

Фото: Defence.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *