ОСТАННІ НОВИНИ

Польща зобов’язалась збивати російські ракети над Україною, що летять в її напрямку

Андрій Котенський

|

Президент України Володимир Зеленський із Прем’єр-міністром Польщі Дональдом Туском підписали угоду про співробітництво у сфері безпеки між Україною та Польщею. Документом, підписаним у Варшаві, передбачено можливість збиття російських ракет та дронів в небі України.

За даними Володимира Зеленського, окрім збиття російських ракет планується підготовка нового українського бойового підрозділу на території Польщі.

«У цьому безпрецедентному документі передбачено положення про збиття в повітряному просторі України російських ракет і дронів, випущених у напрямку Польщі. Маємо це реалізувати», – повідомив Володимир Зеленський.

Також стало відомо, що Україна співпрацюватиме з Польщею в напрямку бойової авіації – вже переданих Польщею літаків – і розглядатимуть можливості додаткової передачі.

«Зафіксували в нашій безпековій угоді формування та підготовку на території Польщі Українського легіону – нового добровольчого військового підрозділу. Він тренуватиметься в Польщі та буде оснащений партнерами», – додав Володимир Зеленський.

Як повідомляв Львівський портал, в рамках візиту, заплановані переговори про продовження оборонної співпраці, підтримку України на шляху до євроінтеграції та очікування від саміту НАТО, який відбудеться у Вашингтоні. Також обговорять участь Польщі у відновленні України, розвиток торгівлі та гуманітарну співпрацю.

Як відомо, Польща регулярно піднімає свою авіацію через ракетну атаку РФ по західній частині України.

Польща також не погодилась з тим, аби передавати Україні американську систему Patriot, яка розміщена на її території.

Перед цим президент Володимир Зеленський в інтерв’ю Reuters наполіг на тому, що держави НАТО могли б збивати російські ракети над Україною.

Раніше президент висловлював нерозуміння, чому західні союзники-члени НАТО збивали іранські ракети та дрони, які летіли на Ізраїль, натомість вони бояться робити те саме в Україні, оскільки остерігаються втягнення Північноатлантичного альянсу у війну з РФ.

24 березня 2024 року під час ракетного обстрілу Росією України одна із російських ракет порушила повітряний простір Польщі. Ракета була у повітрі Польщі 39 секунд, але польська ППО не була застосована, бо російська ракета летіла не в глиб Польщі, а в Україну.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *