ОСТАННІ НОВИНИ

У Брюсселі стартує саміт лідерів ЄС, на якому мають підписати безпекову угоду з Україною

Ольга Денисяка

|

У Брюсселі 27 червня стартує дводенний саміт лідерів Європейського союзу, на якому мають підписати угоду між Україною і ЄС про безпекові гарантії. Про це повідомляє Радіо Свобода.

Для цього на саміт має прибути президент Володимир Зеленський.

Крім того, під час саміту мають затвердити нових керівників ЄС.

Прибуття голів держав і урядів очікують із 12:00 за місцевим часом, засідання має початися о 14:00.

25 червня Європейська рада схвалила угоду про гарантії безпеки з Україною. 

«Зобов’язання Європейського союзу в галузі безпеки включають передбачувану, довгострокову і сталу підтримку безпеки й оборони України, зокрема через місії Спільної політики безпеки й оборони, а також більш широкі зобов’язання у сфері безпеки», – йдеться в попередньому тексті угоди.

Напередодні джерела Радіо Свобода повідомили, що Європейський союз погодився з тим, що прем’єр-міністерка Естонії Кая Каллас стане новим високим представником ЄС із закордонних справ і політики безпеки, замінивши Жозепа Борреля.

Згідно з даними джерел у Брюсселі, знайомими з переговорами щодо змін на вищих посадах ЄС, також досягнуто домовленості про те, що наступним президентом Європейської ради стане Антоніу Кошта, а Урсула фон дер Ляєн залишиться президенткою Європейської комісії ще на п’ять років. Зараз президентом Європейської ради є Шарль Мішель.

Передісторія

На саміті НАТО у липні 2023 року країни G7 погодили декларацію про гарантії безпеки для України. Документ визначає формат підтримки України з боку союзників задля завершення війни, а також стримання чи відбиття будь-якої наступної агресії. Повний його текст можна прочитати за цим посиланням.

Дотепер до декларації G7 про гарантії безпеки для України долучились понад три десятки країн. Наприкінці 2023 року Україна почала перемовини й з Євросоюзом щодо «колективних безпекових гарантій».

Втім паралельно Україна веде переговори з дев’ятьма країнами, бажаючи укласти з ними двосторонні угоди щодо гарантій безпеки.

Загалом Київ уже підписав 17 безпекових угод у межах декларації про підтримку України, ухваленої у Вільнюсі в липні 2023 року країнами «Групи семи».

Перший такий документ Україна підписала з Великобританією у січні. Що він передбачає, читайте тут.

Згодом двосторонню безпекову угоду Україна уклала з ФранцієюНімеччиноюДанієюКанадою та ІталієюБельгієюПортугалієюШвецієюІсландієюНорвегієюЯпонією та США.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *