ОСТАННІ НОВИНИ

Україна та Франція підписали безпекову угоду

Ольга Денисяка

|

У межах робочого візиту до Франції Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із Президентом Французької Республіки Еммануелем Макроном. Під час переговорів у Парижі лідери двох держав підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки між Україною та Францією, яка є продовженням Вільнюської декларації «Групи семи», погодженої в липні 2023 року. Про це повідомляє Офіс президента України.

За словами Володимира Зеленського, угода між Україною та Францією передбачає виділення на оборону 3 млрд євро вже в поточному році, чітку й принципову підтримку з боку Парижа повноправного членства України в НАТО, застосування санкцій проти Росії за війну, а також відповідальність політичного керівництва РФ та всіх воєнних злочинців.

«Плюс ми виводимо на новий рівень співпрацю в галузях інформаційної та кібербезпеки, розвідки та контррозвідки, захисту критичної інфраструктури та протидії організованій злочинності. Кожен із таких елементів – про стійкість наших держав у захисті людських життів», – заявив Президент України.

Під час зустрічі лідери двох держав обговорили ситуацію на полі бою в Україні, потреби українського війська, перспективи та можливості.

Президент відзначив важливість початку співпраці між Україною та Францією у сфері оборонного виробництва, яка передбачає локалізацію та спільне виготовлення зброї, а також передачу Францією українській стороні окремих інноваційних технологій.

«Сьогодні докладно обговорили спільне виробництво дронів та РЕБ. Це надзвичайно вагомо. І кожне з таких наших досягнень працюватиме заради спільного блага наших народів», – зазначив він.

Президент Франції Еммануель Макрон зі свого боку зауважив, що французька допомога має посилити оборонну спроможність України. За його словами, двостороння Угода про співробітництво у сфері безпеки буде чинною доти, поки Україна не вступить до НАТО.

«Франція планує продовжити підтримку України щодо постачання військової техніки, кооперації оборонної промисловості, навчання, розвідки, допомоги цивільному сектору. Ми готові посилити нашу оборонно-промислову та технологічну базу на користь європейської оборони», – сказав він.

Крім того, Еммануель Макрон підтримав ідею стосовно випуску єврооблігацій для мобілізації оборонної промисловості.

«Ми сповнені рішучості підтримувати вас. Ми стоятимемо пліч-о-пліч і переконані, що, діючи спільно, ми захищаємо не лише Україну, а й те, що нас об’єднує – наші цінності. Франція буде поруч із вами сьогодні й завтра. Запевняю в нашій підтримці, яка триватиме стільки, скільки потрібно», – сказав Президент Франції, звертаючись до Володимира Зеленського.

Напередодні стало відомо, що Зеленський відвідає Німеччину та Францію.  Він проведе переговори із канцлером Олафом Шольцом і французьким президентом Емманюелем Макроном. 17 лютого Зеленський виступить на головній сцені Мюнхенської безпекової конференції, а також проведе низку двосторонніх зустрічей на її полях.

16 лютого президент України Володимир Зеленський розпочав візит до Німеччини  і вже підписав з канцлером Німеччини Олафом Шольцом угоду про співробітництво між країнами у сфері безпеки.

Згодом канцлер Німеччини Олаф Шольц оголосив про новий пакет військової допомоги Україні на 1,1 мільярда євро.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *