ОСТАННІ НОВИНИ

Україна уклала двосторонні безпекові угоди з Канадою та Італією

Наталя Дуляба

|

У суботу, 24 лютого, у другу річницю повномасштабного вторгнення РФ, Україна підписала двосторонню угоду про співробітництво у сфері безпеки з Канадою, а також із Італією. Про це Львівському порталу повідомили в Офісі президента.

Двосторонні безпекові угоди підписав у Києві президент Володимир Зеленський із прем’єр-міністром Канади Джастіном Трюдо та з прем’єркою Італії Джорджією Мелоні.

Обидва документи передбачають двосторонню співпрацю між країнами протягом десяти років, тобто включно до 2034 року. Втім передбачений перегляд цих договорів, якщо Україна вступить до НАТО або завершиться термії їхньої дії.

Відтак протягом наступних десяти років Канада та Італія надаватимуть Україні військову та фінансову допомогу. Зокрема згідно з угодою Канада у 2024 році надасть понад 3 млрд канадських доларів макрофінансової та оборонної допомоги Україні.

Так, Канада надаватиме Україні дипломатичну, фінансову, гуманітарну, військову, розвідувальну та кібернетичну, миротворчу і стабілізаційну допомогу, а також проводитиме імміграційні заходи для українців, які шукають безпеки від російської агресії.

Італія зі свого боку зобов’язується допомагати Україні у військовій сфері, а також у політичній, фінансовій, гуманітарній та у сфері реформ.

Документ фіксує, що при повторному нападі Росії на Україну протягом 24 годин сторони мають провести консультації.

Крім того, у підписаній угоді Канада та Італія підтверджують свою підтримку Україні на її шляху до членства в НАТО, зокрема шляхом підтримки українських реформ та сумісності Сил безпеки й оборони України з Північноатлантичним альянсом.

Повний текст угоди з Канадою читайте тут, з Італією – тут.

Передісторія

На саміті НАТО у липні 2023 року країни G7 погодили декларацію про гарантії безпеки для України. Документ визначає формат підтримки України з боку союзників задля завершення війни, а також стримання чи відбиття будь-якої наступної агресії. Повний його текст можна прочитати за цим посиланням.

Дотепер до декларації G7 про гарантії безпеки для України долучились більше трьох десятків країн. Наприкінці 2023 року Україна почала перемовини й з Євросоюзом щодо «колективних безпекових гарантій».

Втім паралельно Україна веде переговори з дев’ятьма країнами, бажаючи укласти з ними двосторонні угоди щодо гарантій безпеки.

Перший такий документ Україна підписала з Великобританією у січні. Що він передбачає, читайте тут.

Згодом двосторонню безпекову угоду Україна уклала з Францією, Німеччиною та Данією.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: ОПУ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *