ОСТАННІ НОВИНИ

Європейська рада схвалила угоду про гарантії безпеки з Україною

Ольга Денисяка

|

Європейська рада схвалила угоду про гарантії безпеки з Україною, повідомила міністр закордонних справ Бельгії Аджа Лябіб під час пресконференції, передає Радіо Свобода.

«Я хотіла б зазначити, що сьогодні вранці (25 червня – ред.) Рада ЄС схвалила проєкт спільного безпекового зобов’язання між Європейським союзом та Україною. І, звичайно ж, я маю згадати про відкриття переговорів про вступ до ЄС сьогодні вдень», – заявила вона.

До того ж вона додала, що Бельгія готується до наступного саміту Європейської ради, який відбудеться наприкінці цього тижня в Брюсселі.

«Ця Європейська рада дасть повне уявлення про нашу підтримку України в усіх її проявах», – зазначила Лябіб.

Передісторія

На саміті НАТО у липні 2023 року країни G7 погодили декларацію про гарантії безпеки для України. Документ визначає формат підтримки України з боку союзників задля завершення війни, а також стримання чи відбиття будь-якої наступної агресії. Повний його текст можна прочитати за цим посиланням.

Дотепер до декларації G7 про гарантії безпеки для України долучились понад три десятки країн. Наприкінці 2023 року Україна почала перемовини й з Євросоюзом щодо «колективних безпекових гарантій».

Втім паралельно Україна веде переговори з дев’ятьма країнами, бажаючи укласти з ними двосторонні угоди щодо гарантій безпеки.

Загалом Київ уже підписав 17 безпекових угод у межах декларації про підтримку України, ухваленої у Вільнюсі в липні 2023 року країнами «Групи семи».

Перший такий документ Україна підписала з Великобританією у січні. Що він передбачає, читайте тут.

Згодом двосторонню безпекову угоду Україна уклала з ФранцієюНімеччиноюДанієюКанадою та ІталієюБельгієюПортугалієюШвецієюІсландієюНорвегієюЯпонією та США.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *