ОСТАННІ НОВИНИ

Україна підписала безпекову угоду з Ісландією

Маркіян Рой

|

Україна та Ісландія підписали угоду у сфері безпеки. Згідно з нею, протягом 2024-2028 років Україна щороку отримуватиме щонайменше 4 мільярди ісландських крон (майже 30 мільйонів доларів). Про це повідомили в Офісі президента.

За угодою, текст якої опублікований на сайті глави держави, Ісландія зобов’язалася надавати всебічну та довгострокову економічну, гуманітарну й оборонну підтримку Україні, а також сприяти її майбутньому членству в ЄС і НАТО.

В Офісі президента зазначають, що безпекова угода з Ісландією унікальна, тому що країна зобов’язалася надалі транспортувати в Україну військові вантажі й обладнання від союзників НАТО зафрахтованими вантажними літаками.

Крім того, Ісландія приділятиме особливу увагу підтримці й спорядженню українських жінок у ЗСУ. Згідно з текстом угоди підтримка від Ісландії триватиме протягом десятирічного терміну дії документа. Безпекова угода з Ісландією стала вже 14-ю, яку Україна підписала з іншими країнами.

Раніше у п’ятницю, 31 травня, Зеленський у Стокгольмі підписав безпекову угоду зі Швецією.

Передісторія

На саміті НАТО у липні 2023 року країни G7 погодили декларацію про гарантії безпеки для України. Документ визначає формат підтримки України з боку союзників задля завершення війни, а також стримання чи відбиття будь-якої наступної агресії. Повний його текст можна прочитати за цим посиланням.

Дотепер до декларації G7 про гарантії безпеки для України долучились більше трьох десятків країн. Наприкінці 2023 року Україна почала перемовини й з Євросоюзом щодо «колективних безпекових гарантій».

Втім паралельно Україна веде переговори з дев’ятьма країнами, бажаючи укласти з ними двосторонні угоди щодо гарантій безпеки.

Перший такий документ Україна підписала з Великобританією у січні. Що він передбачає, читайте тут.

Згодом двосторонню безпекову угоду Україна уклала з ФранцієюНімеччиною, Данією, Канадою та ІталієюБельгією, та Португалією.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *