ОСТАННІ НОВИНИ

Верховний Суд визнав незаконним будівництво готелю на площі Міцкевича у Львові

Наталя Дуляба

|

Верховний Суд визнав незаконним і скасував рішення Львівської міськради, яким у 2020 році було видано містобудівні умови та обмеження на будівництво готелю в охоронній зоні ЮНЕСКО на площі Міцкевича, 9. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі суду.

«Колегія суддів дійшла висновку, що містобудівні умови та обмеження, як і рішення про їхнє затвердження, є незаконними й такими, що порушують не тільки права позивачів, а й громадський інтерес до культурної спадщини відповідно до її значення для суспільства», – йдеться у повідомленні.

Аргументація Верховного Суду: земельна ділянка на площі Міцкевича, 9 у Львові належить до пам’ятки культурної спадщини національного значення «Львів – Ансамбль історичного центру», яка внесена до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Ділянку «у спірних правовідносинах» віддали під будівництво готелю й виконком Львівської міськради затвердив відповідні містобудівні умови та обмеження. Втім як підкреслює Верховний Суд, ця земля апріорі за законом належить до категорії земель історико-культурного призначення за законом, і таке цільове призначення може бути змінене виключно за погодженням із Кабінетом Міністрів України.

Відтак будь-яке будівництво в охоронній зоні ЮНЕСКО є ускладнене через низку додаткових вимог. Такий об’єкт обов’язково має відповідати, зокрема плану управління об’єктом всесвітньої спадщини та режиму використання землі.

Тому перш ніж погоджувати будівництво готелю на площі Міцкевича, 9, мерія Львова мала врахувати всі вимоги спеціального законодавства, яке регулює особливості охорони об’єктів всесвітньої спадщини, чого зроблено не було.

«Виконавчий комітет Львівської міської ради, ухвалюючи спірне рішення, не врахував фактичного правового статусу об’єкта всесвітньої спадщини «Львів – Ансамбль історичного центру», який внесений до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО і є пам’яткою культурної спадщини національного значення, не взяв до уваги визначеної за законом категорії земельної ділянки, розташованої під таким об’єктом культурної спадщини, виду її використання, дозволеного законодавством, чинним станом на момент виникнення спірних правовідносин», – підсумовують у Верховному Суді.

Зауважимо, що згідно з рішенням Верховного Суду від 6 грудня 2023 року скасовано ті містобудівні умови та обмеження, які видав виконком Львівської міськради у 2020 році. Торік сама ж мерія теж їх скасувала і натомість видала нові.

Передісторія

Зазначимо, що готель на площі Міцкевича, 9 вже збудували. Його пов’язують із власником «Концерну Галнафтогаз» Віталієм Антоновим, адже саме його фірма у 2018 році отримувала першу містобудівну документацію.

У 2020 році виконком Львівської міськради видав нові містобудівні умови та обмеження, перед цим погодивши детальний план території, у який «вписали» готель Антонова.

Будівництво цього готелю в охоронній зоні ЮНЕСКО у судах оскаржує Національної спілка художників України (НСХУ). До 1997 року на площі Міцкевича, 9 знаходилась кам’яниця, яка свого часу була у власності спілки, проте будівлю було сильно пошкоджено пожежею, через що її демонтували.

У 2005 році земельну ділянку у власність отримало ТзОВ «Центр розвитку нерухомості» (підприємство Антонова), втім НСХУ й надалі відстоює своє право на залишки історичного будинку.

В 2022 році Львівський окружний адміністративний суд задовольнив позов НСХУ і скасував містобудівні умови і обмеження на готель, видані у 2020 році. Суд погодився, що перед новим будівництвом на цьому місці потрібно було отримати погодження від Міністерства культури та ЮНЕСКО. Однак це рішення забудовник оскаржив в апеляції.

Примітно, що в 2021 році Міністерство культури видало припис про зупинення будівництва готелю на площі Міцкевича, оскільки не давало жодних погоджень та дозволів на цю забудову. Проте і цей припис ТзОВ «Центр розвитку нерухомості» скасував у судовому порядку.

Новозбудований готель на площі Міцкевича станом на липень 2023 року

Однак влітку 2023 року виконком Львівської міськради теж скасував видані у 2020 році містобудівні умови на готель, а натомість видав нові. У новому документі фігурує все та ж земельна ділянка площею 0,1 га, яка розташована у охоронній зоні Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Інші характеристики теж залишили без змін – 100% забудови ділянки і висота будівлі 25 м.

Однак зараз виконком ще й прописав облаштування підземного паркінгу окремо від готелю фактично під пам’ятником Адаму Міцкевичу.

Щодо нього точаться гострі дискусії, принаймні частина львів’ян не підтримує таке рішення, адже вважає ризикованими такі роботи в самому серці Львова заради лише 40 паркомісць. Із них тільки 10 забудовник погоджується віддати місту, всі інші передбачені виключно для відвідувачів готелю.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *