ОСТАННІ НОВИНИ

Розвивають моторику та укріплюють м’язи. Як фахівці центру «Джерело» допомагають дітям з інвалідністю

Ольга ШВЕДА

|

Безплатну комплексну реабілітацію дітям з інвалідністю у Львівському міському центрі соціальних послуг «Джерело» можна пройти 10-денними курсами двічі на рік.

Комплексна реабілітація дітей з інвалідністю – це реальність, яка покращує життя родинам. Центр «Джерело» пропонує модель комплексного підходу, основна мета якого досягти самостійності дитини з інвалідністю, аби вона не мала жодних бар’єрів для повноцінного розвитку. З фізичними особливостями дитини віком від 4 до 18 років, її психологічними показниками та соціальними навичками працює ціла команда спеціалістів – ерготерапевти, логопеди, психологи, фізичні терапевти. Розповідаємо, хто уже проходить комплексну реабілітацію у Центрі «Джерело», яких успіхів діти досягають та що потрібно, аби долучитись до безплатної комплексної реабілітації.

Не зволікати, а діяти

П’ятирічний Андрійко із фахівцями Центру «Джерело» знайомий давно. Починаючи з двох років, був учасником послуги Раннє втручання, тепер відвідує заняття під час комплексної реабілітації. Другий тиждень із дитиною займаються фізичні терапевти, й він показує гарні результати.

«Проблеми з розвитком у сина виявили у 2 роки, коли звернулись до невролога через відсутність мовлення. Андрійкові діагностували комплексне порушення обміну речовин (непереносність глютену, лактози), розлади експресивного мовлення. Відтоді лікуємось, ходимо на реабілітації. Бували й у різних приватних центрах, але вони зазвичай дорогі й не такі дієві. У Центрі «Джерело» все в комплексі. Мої сподівання не лише справдились, а й перевершили сподівання, бо результат був помітний з перших занять», – розповідає мама Андрійка Галина Кульчицька і додає, що на комплексну реабілітацію у Центр «Джерело» потрапити не складно: «Для початку варто зателефонувати у Центр, де проконсультують, нададуть інформацію щодо потрібного пакета документів і призначать зустріч». 

За словами мами Андрійка, яка присутня на усіх заняттях, її дитина стала дисциплінованішою, навчилась одягатись, взуватись, застібати ґудзики, уміє правильно тримати олівець, пензлик для фарб. Великим досягненням вважає те, що син навчився стрибати, перестрибувати через предмети, чого раніше не вдавалось. Оскільки Андрійко відвідує інклюзивну групу дошкільного закладу, такі вміння йому вкрай необхідні.

Другий рік центр «Джерело» відвідує чотирирічна Юстинка Шкарабан. Не зважаючи на свій вік та діагноз – синдром Арнольда Кіарі та гідроцефалію – дівчинка весела та ерудована. Про те, що у дитини будуть проблеми зі здоров’ям, батьки знали ще до народження і були готові, що доведеться довго працювати, аби життя їхньої дитини було повноцінним.

Про допомогу від Центру «Джерело» родина дізналася від медиків дитячої лікарні святого Миколая. Спочатку були долучені до послуги Раннє втручання, що охоплює дітей віком від 2 до 4 років. Проте уже другий тиждень Юстинка разом з батьками відвідує комплексну реабілітацію.

За словами батька Віталія Шкарабана, під час занять у «Джерелі» в дитини розвивають різні компетентності, укріплюють м’язи, вчать як правильно виконувати різні вправи.

«Вже після кількох занять Юстинка самостійно може опиратися на дві руки та дві ноги, перевертається вліво і вправо, у неї розвинулась моторика рук. Загалом вона у нас велика розумничка, всі заняття дуже подобаються, багато що запам‘ятовує і разом з нами чи старшими братом і сестрою виконує вдома», – каже Віталій Шкарабан.

У садок Юстинка наразі не ходить, але дитині вже підбирають інклюзивну групу, аби наступного року у дошкільний заклад таки пішла.

До речі, дуже вправно чотирирічна Юстинка їздить у кріслі колісному, який у користування дали в «Джерелі». Завжди хоче їздити сама без допомоги старших, адже каже, що вже доросла.

Третій курс десятиденної комплексної реабілітації у Центрі «Джерело» проходить 13-річний Іванко Янко. Як розповідає мама Галина Янко, звернутися сюди їм запропонував сімейний лікар. До того на реабілітації не ходили, а були вдома. У центрі разом з ерготерапевтом та фізичним терапевтом дитина виконує фізичні вправи, зміцнює верхню частину тулуба, особливо руки.

Як і попередня дівчинка, Іванко народився із вадами – синдромом Арнольда Кіарі. Також у нього спинно-мозкова кила, гідроцефалія. Нижні кінцівки нерухомі.

«У Центрі «Джерело» дуже позитивна атмосфера, уважні та кваліфіковані працівники. Іванкові дуже подобається займатись, багато чого виконуємо вдома. Ми ще не досягли тих цілей, які хочемо, але точно на шляху до цього», – каже жінка.

Галина Янко зазначає, що наше суспільство не завжди готове прийняти дітей з інвалідністю та особливими потребами, тому багато з них досі сидять вдома і закриті наче в коконі. Але не варто замикатись, а шукати допомогу та ходити на реабілітацію.

«Люди думають, що коли безплатно, то це неякісно. Але це точно не про Центр «Джерело». Тут працюють професіонали з багаторічним досвідом, які точно допоможуть», – додала Галина Янко.

Допомога у комплексі

Комплексна реабілітація у «Джерелі» – це сукупність заходів у роботі різних фахівців: фізичних терапевтів, логопедів (фахівці мови та мовлення), психологів, ерготерапевтів, лікарів реабілітаційної медицини, фахівців із соціальної роботи, які працюють з дітьми з інвалідністю віком від 4 до 18 років. Діти та особи з інвалідністю можуть отримати послуги із комплексної реабілітації (абілітації) в реабілітаційних установах комунальної та державної форми власності коштом держави.

За словами ерготерапевта Олексія Капліна, курс комплексної реабілітації охоплює два тижні, далі – піврічна перерва. Основа підходу – обов’язкова присутність та залученість батьків під час занять, їх активна участь. Таким чином вони самі навчаються, а потім усі знання зможуть застосовувати вдома.

Фахівчиня з фізичної реабілітації Юлія Терещак додає, що до комплексної реабілітації вони залучають і фізичні активності, і логопедичні та психологічні заняття.

Перед проходженням курсу комплексної реабілітації відбувається зустріч та знайомство з батьками. Вони розповідають про особливості дитини, її сильні та слабкі сторони, вподобання чи страхи. Обов’язково проговорюються цілі, яких планують досягти. Якщо вони завищені, спільно обговорюють і шукають вихід.

«До нас приходять діти з різними нозологіями: неврологічними порушеннями, генетичними захворюваннями, психічними розладами, спектрами аутизму. Реабілітація триває близько двох годин. Залежно від того, яких цілей батьки та фахівці хочуть досягти, формується програма та команда спеціалістів», – веде співрозмовниця.

Під час двогодинної роботи фахівці чергують фізичні заняття із розумовими,  роблять заохочувальні паузи, під час яких дитина може виконувати діяльність, яка до вподоби. Комплексна реабілітація не обмежується приміщенням. Часто із дітьми працюють на території центру, навчають дитину їздити на роликах, велосипеді, самокаті.

Наприкінці двотижневого курсу відбувається завершальна зустріч з батьками, де обговорюють, чого досягли, а що не вдалося, та над чим доведеться працювати вдома.

Вчителька-логопединя, терапевтка мови та мовлення «Джерела» Тамара Колодій, яка з дітьми у центрі працює понад 10 років, додає, що коли батьки дізнались про проблему чи діагноз дитини, не варто зволікати, а звернутись у Центр «Джерело», де їм допоможуть.

Усе, що потрібно – це зателефонувати на номер контакт-центру 097 400 22 88 або прийти за адресою м. Львів, просп. Червоної Калини, 66 (будівля Сихівської районної адміністрації) та отримати необхідну інформацію та консультацію.

«Долучитись до комплексної реабілітації у Центрі «Джерело» дітям з інвалідністю не лише просто, а й легко, доступно, і це безплатно. Чим більше дітей буде в терапії, тим ширше буде охоплення і легше дитині», – додала Тамара Колодій. 

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *