ОСТАННІ НОВИНИ

Викрадених українських дітей росіяни виставили на сайтах з усиновлення, – ЗМІ

Маркіян Рой

|

На російських сайтах з усиновлення з’явилася інформація принаймні про чотирьох українських дітей, яких окупанти викрали за перші місяці повномасштабного вторгнення. Про це йдеться в розслідуванні Financial Times, передає hromadske.

Діти віком від 8 до 15 років значаться в українській базі як зниклі, але на російському сайті про їхнє походження нічого не вказано. Крім того, росіяни змінили імена та вік деяких дітей. Так, одній дитині вони дали нове російське ім’я та інший вік, а іншій дитині змінили ім’я на зросійщений варіант.

Вочевидь, дітей вивезли з державних дитячих будинків на окупованих територіях півдня та сходу України, проте всі вони мають родичів та опікунів. Ті не знали про місцеперебування дітей та відмовилися від коментарів, побоюючись поставити під загрозу їхнє повернення додому, зазначає видання.

Для ідентифікації дітей журналісти FT використовували інструменти розпізнавання облич, публічні записи та інтерв’ю із членами сімей. Також особи неповнолітніх підтвердили у Центрі захисту прав дитини – міжвідомчому українському органі.

Зазначимо, що за офіційними даними правоохоронців станом на 10 червня росіяни депортували або насильно вивезли з України 19 546 дітей. Втім реальна кількість може сягати і до 300 тисяч дітей.

Міжнародний кримінальний суд в Гаазі видав ордер на арешт президента РФ Владіміра Путіна як підозрюваного у незаконній депортації дітей з України. Це означає, що за межами Росії, у 123 країнах МКС, його мають заарештувати та передати до суду.

Разом із диктатором у справі фігурує й уповноважена з прав дитини РФ Марія Львова-Бєлова. Міжнародний кримінальний суд також видав ордер на її арешт.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *